10.217,17 TRY BIST 100 BIST 100
34,70 EUR EUR EUR
32,31 USD USD USD
4,50 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,91 TRY Faiz Faiz
83,66 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,11 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,61 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,55 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
384,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.406,24 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Enerji krizi çelik sektörünü etkisi altına aldı

Enerji krizi yarası hızla büyüyor, üretimleri enerji bağımlı hammaddelerde tablo kış ayları yaklaştıkça daha zorlu günler bekliyor. Çelik sektörü de bu krizden nasibini aldı…

 Enerji krizi çelik sektörünü etkisi altına aldı

Çin'in Sichuan bölgesindeki elektrik kesintileri giderek sıklaşmaya başladı. Yerel çelik üreticilerinin yüzde 70'inden fazlasını, üretimi durdurmaya veya satışlarını taksitler halinde kolay ödeme yöntemlerini çoğaltmakta buldu. Bu durum, çelik yapımında kullanılan demir cevheri fiyatları üzerinde baskı oluşturmakla birlikte sektörün bu şekilde gitmesi üreticiler tarafından sıkıntılı durumlara yol açarak, çelik sektöründe büyük kayıplar yaşattı.

Temmuzda Çin'in çelik üretimi yılda yüzde 6,4’e düşürdü

Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, Haziran ayındaki 90,7 milyon tona kıyasla Temmuz ayında 81,4 milyon ton çelik üretti. Avrupa’da British Steel, artan enerji maliyetleri nedeniyle fiyatlarını artırmak zorunda kaldı. Alman çelik ve metal işleme sektörü federasyonu Wirtschaftsverband Stahlund Metallverarbeitung (WSM), hükümetin ek doğalgaz vergisi kararının bazı çelik şirketleri için çalışan başına 17 bin Euro ek maliyet yaratacağı uyarısında bulundu. Arcelor mittal’in bağlı kuruluşu Alman merkezli olan  Eizenhüttenstadt, ağustos ve eylül aylarında gaz fiyatlarının yarattığı baskı nedeniyle çalışma saatlerini azalttı.

ABD'de en az iki çelik üreticisi, enerji tüketimini azaltmak için bazı faaliyetlerini durdurma kararı almaya başladı. ABD arzının yüzde 20'sini oluşturan Amerika'nın en büyük ikinci alüminyum fabrikasında çalışan 600 işçi, fabrikanın birkaç ay içinde üç katına çıkan bir elektrik faturasını karşılayamaması nedeniyle işlerini kaybetti. Sektörde fabrikaların iflas etme oranının artması sebebiyle elektrik tüketimi azaltma tasarruf yöntemine gidildi.

Endüstriyel metallerde üretim sıkıntısı devam ediyor

Avrupa’da da elektrik krizi endüstriyel metal sektörünü de ele geçirdi. Krizi yönetemeyen firmalar iflas bayraklarını çektiklerini duyurmaya başladı. Avrupa’da geçtiğimiz yıl içinde çinko ve alüminyum eritme kapasitesinin yaklaşık yarısını kaybetti ve daha fazla üretim kaybı kapıda olduğunu duyurdu. Norsk Hydro ASA, yükselen enerji fiyatları nedeniyle Slovakya'daki bir alüminyum izabe tesisini Eylül ayı sonunda sonlandıracağını planladığını ve Nyrstar, Hollanda'daki dev Budel çinko tesisini durduracağını bildirdi. Bölge, stoklarının düşük olması ve talep yoğunluğu nedeniyle dış ticarete fazla bağımlı hale gelebilir uyarıları yapıldı. Alüminyum sektörü, Çin'in en kalabalık eyaletlerinden biri olan Sichuan'da da etkileniyor. Kuraklığın nedeniyle önemli hidroelektrik üretimini engellediğini bildirdi. Bu durum, izabe tesisi Henan Zhongfu Industry Co.'yu bir hafta boyunca üretimi durdurma kararı aldı. ABD tedarikçileri de bu durum karşısında acı çekiyor ve bazı üretim tesisleri de rölantiye alınıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

EİB'den nisan ayında 1 milyar 360 milyon dolarlık ihracat

5 Mayıs 2024 Pazar

Güney Afrika'nın imalatı nisan ayında artış gösterdi

5 Mayıs 2024 Pazar

Dış ticaret açığı nisan ayında yüzde 13,3 arttı

3 Mayıs 2024 Cuma

Nisan ayı enflasyon verileri açıklandı

3 Mayıs 2024 Cuma

İSO açıkladı! İmalat PMI eşik değerin altına geriledi

2 Mayıs 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun