10.208,65 TRY BIST 100 BIST 100
34,70 EUR EUR EUR
32,31 USD USD USD
4,49 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,27 TRY Faiz Faiz
83,94 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
26,74 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,50 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,55 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.402,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Ege’de Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm ‘’Başkanlar kentsel dönüşüm için destek istiyor’’

İzmir'de, 'Yarın için hayal et' ana teması ile bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilen Ege Ekonomik Forum’da son oturumun konusu ‘’ Ege’de Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm’’

Ege’de Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm ‘’Başkanlar kentsel dönüşüm için destek istiyor’’

EGEV ve Özgencil iş birliğiyle düzenlenen 3. Ege Ekonomik Forum’un Şehir Plancısı Faruk Göksu moderatörlüğünde yapılan son oturumunda Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Bayraklı Belediye Başkanı Serdal Sandal, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun katılımcı olduğu oturumda Ege’de Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm başlığı konuşuldu.

“Konak’ı Beton Yığınından Kurtaracağız”
Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Narlıdere’de yaptığı çalışmalardan örnekler verdi. Konak’ta değişimi ve dönüşümü sağlama konusunda önemli işler yapacaklarını ifade eden Batur, 6 aylık süreç içinde kentsel dönüşüme yönelik planlama çalışmalarını hayata geçirdiklerini söyledi. Gültepe, Yeşildere, Yenişehir, Beştepeler bölgesinde planlama çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Batur, “Hayal ettiklerimizi planlama anlamında bitirmemiz gerekiyor. Belediyeciliğe böyle bakıyorum. Konak ilçemizi betondan kurtaracağız, yeşil alanı bol, sosyal tesisi bol bir ilçe haline getireceğiz. Ben imar planlaması yapmıyorum şehir planlaması yapıyorum” diye konuştu.
“Kentsel Dönüşümden Önce Kurumsal Dönüşüm, Kurumlar birbirleriyle konuşmalı”
Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ise kurumsal bir İzmir kurumsal bir Türkiye yaratılması gerektiğini ifade etti. Şehirlerde iyi yönetim sağlayabilmek için kurumların birbirleri ile uyumlu şekilde planlama yapması gerektiğini söyleyen İduğ, “Endüstri 4.0 ‘da nasıl ki makinalar birbiri ile konuşuyorsa, akıllı şehirde de kurumlar birbirleri ile konuşmalı” dedi. Dönüşüm de iki oyuncu olduğunu, birinin inşaat sektörü, diğerinin yerel yönetimler olduğunu söyleyen İduğ, “Bu iki kesimin birlikte planlama yapması gerekiyor” dedi.
“Kentsel Dönüşüm En Önemli Konu Sadece Deprem Riski İçin Değil Yaşam Kalitesini Arttırmak İçin Zorunlu Bir Hale Gelmesi Gerekiyor”
Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, kentsel dönüşümün kentsel sorunların çözümünde ekonomik, mekânsal ve toplumsal koşulları dikkate alan kapsamlı bir eylem planlama süreci olduğunu söyledi. İnşaat sektörünün Türkiye ekonomisinde çok önemli bir yer kapladığını ve istihdam, bağlantılı diğer sektörlerle ekonomiyi sırtladığını söyleyen Sancak, “Kentsel dönüşüm ülkemizin en önemli konusu. İzmir’in yapıların yüzde 65’inin ruhsatsız olduğunu düşünürsek, bina yaşı ortalamasının da 25 yıl ve üzeri olduğu gerçeği ile kentsel dönüşüm, İzmir için de en elzem konudur” diye konuştu.
“Özellikle Kentsel Dönüşümle İlgili Meselelerde Merkezi Hükümet Yerel Yönetimlere Daha Fazla Fon Ayrılmalı”
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, kentsel dönüşümden söz ederken belediye olarak icracı olmadıklarını söyledi. Bayraklı ‘da 60 hektarlık bir kentsel dönüşüm alanları olduğunu, ancak herhangi bir adım atamadıklarını söyleyen Sandal, “Yerel yönetimler vatandaş ile sağlıklı bir diyalog ve vatandaşların düşüncesini almakta yetersiz kalıyor. Tatmin olmayan vatandaşın da bu dönüşüme direnmesi de sonuç almamızı engelliyor” dedi. Bayraklı olarak yeni kent bölgesi olduklarını ifade eden Sandal, “Gökdelen bölgesi olarak yüksek katlı binalar bu bölgeye yerleştiği zaman, yeraltı suları, hava akımının kesilmesi gibi bu binaların ne tür tahribatlara neden olacağını kestiremiyoruz. Vatandaşlardan geri dönüşüm alıp planlama yapılmasının daha doğru olduğuna inanıyoruz. Merkezi yönetim yerel yönetimlere daha fazla fon ayırmalı ve destek vermeli” dedi.
“Kentsel dönüşümde halkın katılımı şart”
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, ülkemizde yapılaşma dönemleri olduğunu, 1950 1980 arası hızlı kentleşme, 2000 sonrası ise afet riski dönüşümü çalışmaları yapıldığını ifade etti. Türkiye’de kentsel dönüşümün iki yasal zemini olduğunu söyleyen Selvitopu, iki yasanın birbiri ile çeliştiğini söyledi. İki yasanın tek bir yasa ile Türkiye’de kentsel dönüşüm çalışmalarının yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Selvitopu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı yaparken de birçok planlama yaptık ve yerinde dönüşümü hedefledik. Bölgedeki kültürel zenginlikler kentsel dönüşüm sırasında korunmalı, geleceğe taşınmalı” dedi. Kentsel dönüşümlerin şeffaf yürütülmesi gerektiğini belirten Selvitopu, “Kentsel dönüşümde uzlaşı istiyorsanız, katılımcı süreci işletmeniz gerekli. Proje başından sonuçlanıncaya kadar halkın katılımı şarttır” diye konuştu.
Ege Ekonomik Forum'un kapanış konuşmasını yapan Özgencil Grup Başkanı Şeref Özgencil ise Ege Ekonomik Forum'a katılan tüm katılımcılara teşekkür etti.
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Otomotiv satışları nisan ayında geriledi

3 Mayıs 2024 Cuma

Swiss Steel, yönetim kuruluna ekleme yapacak

3 Mayıs 2024 Cuma

Mercedes-Benz Gebze'de 210 Milyon TL’lik lojistik merkezi açtı

3 Mayıs 2024 Cuma

Ajaokuta Steel Company yenileniyor

3 Mayıs 2024 Cuma

Acciaierie d’Italia, ham çelik üretimini artırmayı hedefliyor

2 Mayıs 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun