9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Dünya genelinde 14.000 rüzgar türbini, 2025'te hurda olacak

İzmir Kalkınma Ajansı işbirliği ile Renao Global ve Zorlu Enerji tarafından düzenlenen "Türkiye Rüzgâr Türbinleri Geri Dönüşüm Çalıştayı," büyük bir katılım ile gerçekleşti. Çalıştayın açılış konuşmaları, Zorlu Enerji, Renao Danışmanlık ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından yapıldı.

Dünya genelinde 14.000 rüzgar türbini, 2025'te hurda olacak

SteelRadar'ın takip ettiği çalıştayın odak noktası, dünya genelinde 2025 yılına kadar vadesi dolacak olan 14.000 rüzgar türbininin, özellikle Avrupa'da yoğunlaşan bu türbinlerin geri dönüşüm ihtiyacı ve bu süreçte ortaya çıkacak olan 40-60 bin ton kompozit atık sorununu ele almaktadır. Bu türbinlerin doğru bir geri dönüşüme tabi tutulmaması durumunda toprak altına gömülme riski ile karşı karşıya olduklarına dikkat çekiliyor ve bu sorunun çözümünün büyük bir önem taşıdığı belirtiliyor.

Bu kapsamda, Avrupa Birliği'nin çelik mutakabatı gereği, 2030 yılına kadar atıkların %70 oranında, düzenli atık depolama alanlarının ise %90 oranında azaltılması hedefleniyor. Bu bağlamda döngüsel ekonominin önem kazanması, projenin bir diğer vurgulanan unsuru olarak karşımıza çıkıyor.

Avrupa'da 2023 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının ve altyapılarının %40 oranında artması beklenirken, rüzgar enerjisi bu büyümeye önemli bir katkı sağlayacak. Bu nedenle "Blades2Build" projesi, rüzgar kanatlarının geri dönüşüm ve dairesellik seçeneklerini geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Çalıştay kapsamında düzenlenen ve Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ALPER Kalaycı’nın moderasyonunu üstlendiği “AB-Türkiye Bağlamında Kanat Geri Dönüşümünün Geleceği” başlıklı oturum, Türkiye'deki yatırımcı şirketleri ve kanat üreticilerinin bu alanda yaptıkları ortak çalışmaların ilk ve önemli sonuçlarının paylaşılmasına sahne oldu.

TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Müdürü Çağrı Yıldırım, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkan Yardımcısı Ebru Arıcı, REMONDİS Türkiye İş Geliştirme ve Satış Müdürü Gizem Özbaş, TPI Composites, Inc. Ar-Ge Lideri Berkay Aydoğan ve Nordex Group Türkiye Kalite Müdürü Yigit Akdogan’ın konuşmacı olduğu oturumda şirketler özelinde yapılan Ar-Ge çalışmaları ve Türkiye'de  2025 yılı ve sonrasında ömrünü tamamlayacak 60 bin tonun üzerindeki kanadın bertaraf yöntemleri masaya yatırıldı.

Çalıştayda, 8 ülkeden 14 partnerin katılımı ile yürütülecek olan JIDEP projesinin tanıtımı da yapıldı. Bu proje, rüzgar türbinlerinin geri dönüşüm aşamasındaki Ar-Ge çalışmalarına odaklanmaktadır. Ayrıca, inovasyon ve Ar-Ge faaliyetlerine büyük önem veren Zorlu Enerji, Avrupa Birliği'nin araştırma, geliştirme ve inovasyon projelerini desteklemek amacıyla oluşturulan UFUK 2020 (Horizon 2020) hibe programının devamı niteliğindeki UFUK Avrupa (Horizon Europe) kapsamında başvurduğu JIDEP projesi için yüzde 100 hibe desteği aldığını açıkladı.

Türkiye'de şu an itibariyle 355 rüzgar santralinin faaliyette olduğu ve toplam kurulu gücün 10,6 GW seviyesinde olduğu belirtilirken, ilerleyen yıllarda bu santrallerde kullanım ömrünü tamamlayacak olan kanatların geri dönüşüm ve yeniden kullanıma açılması, çevresel ve ekonomik açıdan büyük katkı sağlayacak bir adım olarak öne çıkmaktadır. Bu gelişmelerle rüzgar enerjisi sektörünün sürdürülebilirliği ve büyümesi desteklenmektedir.

Çalıştayın birinci bölümü, rüzgar türbin kanatlarının geri dönüşümünün geleceğini değerlendiren oturumla başlarken, öğleden sonraki bölümde kanat geri dönüşümünde yasal düzenlemelerin, mevcut durumun ve potansiyel kullanım alanlarının ele alındığı grup çalışmaları ile devam etti. Bu etkinlik, rüzgâr türbini geri dönüşüm sektörünün gelişimine katkı sağlamayı hedeflemektedir ve ilgili sektör temsilcilerinin yoğun ilgisi ile tamamlanmıştır.

Yorumlar

1 yorum yapıldı
14.000 rüzgar türbünü hurdaya çıkacak, gövdeler saç, kanatlar kompozit 40-60.000 ton
bertaraf edilmesi veya geri dönüştürülmesi gerekecek.
çevre için hem önemli bir sorun hem de geri dönüşüm firmalarımız için ciddi bir iş potansiyeli
olabilir. çalıştayı yapanlara ve siz takip edenlere teşekkür etmek lazım.
ayrıca demir çelik curufu ile ilgili yaptığınız haberler dikkat çekici.

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payı arttı

26 Nisan 2024 Cuma

ABD'de çelik üretimi, küresel düşüşler arasında istikrarını korudu

26 Nisan 2024 Cuma

Tata Steel, elektrik ark ocağı inşası için yatırım kararı aldı

26 Nisan 2024 Cuma

Jindal Shadid, yeni projesinin detaylarını açıkladı

25 Nisan 2024 Perşembe

Türkiye ve Irak arasında Kalkınma Yolu Projesi için imzalar atıldı

24 Nisan 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun