9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,68 EUR EUR EUR
32,56 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,60 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Dr. Veysel Yayan: Çelik sektörü lokalleşiyor

İnşaat Noktası olarak medya partneri olduğumuz, 8. Uluslararası Çelik Endüstrisi ve Üretim Teknolojileri Konferansı’nın açılış konuşmasını yapan Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan önemli açıklamalarda bulundu...

Dr. Veysel Yayan: Çelik sektörü lokalleşiyor

 Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan,  8. Uluslar arası Çelik Endüstrisi ve Üretim Teknolojileri Konferansı’nda, Dünya çelik sektörü lokalleştiğine dikkat çekti. Yayan, “Koronavirüs pandemisi nediniyle ülkeler kendine yetmeyi öğrendi hatta dünya ticareti lokalleşti. Çelik sektörü olarak, pandemi şartlarında dünyada üretimi durdurmayan nadir ülkelerden biri olduk. Her türlü tedbiri alarak çalıştık” dedi.

8. Uluslar arası Çelik Endüstrisi ve Üretim Teknolojileri Konferansı, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan’ın uzaktan bağlandığı açılış konuşmasıyla başladı.

Veysel Yayan, çelik endüstrisi piyasaları ve son gelişmeleri değerlendirdiği konuşmasının satır başları şu şekilde:

“2020 yılı ağırlaşan pandemi koşulları nedeniyle sıkıntılı bir yıl oldu. Türkiye ekonomisi geriledi. Çelik sektörü ilk altı ayda yüzde 4,11 geriledi.

Hükümet de yüksek oranlı tüketimi de benimsemiyor gibi otomotiv sektörüne getirilen vergiler bunun göstergesiydi. Ancak diğer çelik kullanan sektörlerin vergilerinde bir değişiklik yok. İnşaat sektöründe de sıfır konut kredilerinde 0,64 olan vergilerin de artmasıyla konut alımında da yavaşama söz konusu olabilir. Bunlar da çelik tüketimine yansıyacaktır.

Ekonomideki sıkıntılı durumu cari işlem dengesinde de görüyoruz. Son aylarda da altın ithatında ciddi bir artış söz konusu. Reel olarak altını elinde bulundurarak tasarruf etmek isteyenlerin sayısının artmasıyla altın ithalatı arttı.

İhracatımıza baktığımızda 2019 yılına göre 14 milyar dolar civarında azaldığını söyleyebiliriz. Ağırlıklı şekilde dünya ticaretinin daralmasıyla ilgili bir durum. Bunun önümüzdeki aylarda daha makul seviyelerine ineceğini düşünüyoruz. Buna karşılık ithalattaki daralma daha az.

İhracatın ithalatı karşılama oranı diğer yıllara göre daha iyi.

Türkiye’nin toplam çelik ticaretine baktığımızda ihracatımızın 1.10 ton gerilemesine karşılık, ithalatımızın arttığını görüyoruz. İhracatın ithalata karşılama oranı yüzde 111’e düşmüş durumda. Dünyanın her yerinde ülkeler ithalatını sınırladı. ABD, Avrupa koruma tedbirlerini arttırdı. Türkiye’de bu konuda daha serbest piyasacı bir yaklaşım var.

Dünya çelik sektörü lokalleşiyor. Dünya ticareti lokalleşiyor. Koronavirüs pandemisi ülkelerde kendine yetme gibi bir duyguyu yaşattı.

Çeliği kullanan sektörlerden 2020’de -2.3 performans söz konusu.

İmalat sanayiinde -5.9. rakamlar daha reel bir gerilemeyi ifade ediyor. Nisan ve mayıs ayındaki kayıpların henüz telafi edilemediğini gösteriyor.

Ham çelik üretiminde 19.4 milyon ton üretim gerçekleştirdik. Pandeminin tesiri ile çelik üretiminde nisan ve mayıs ayında düşüş oldu. Çelik sektörü olarak, pandemi şartlarında dünyada üretimi durdurmayan nadir ülkelerden biri olduk. Her türlü tedbiri alarak çalıştık. Buna rağmen üretimde nisan ve mayıs aylarında yüzde 26’lık bir düşüş söz konusu oldu. Haziran ve temmuz aylarında ham çelik üretimi üretim arttı. 2020 yılını pozitf kapatacağımızı düşünüyoruz. Son iki aydaki üretimle ham çelik üretiminde Almanya’dın da önüne geçerek Avrupa’nın en büyük üreticisi olduk.

Ham çelik üretimindeki üretime göre farklılık ithalatın mamul üretimine katkısından kaynaklanıyor. Tüm bunlar Türk sanayiini belirli bir gücünü gösteriyor. Türkiyenin 320 tane organize sanayi bölgesi var, 2 milyon kişi çalışıyor. Gebze’deki organize sanayi tek başına Yunanistan’ın tüm sanayisi kadar.

Reel sektörün dinamizmi sayesinde Türk ekonomisi büyüyor. Tüm ithal edilen ürünlerin Türkiye’de üretilmesi hedefimizdir.

Sonuç:

  • Türkiye’nin ham çelik üretimi 2020 yılının ilk üç ayında yüzde 9.6 oranında artmış, dünyayı etkisi aldttına alan pandemi nedeniyle, Nisan ve Mayıs aylarında yüzde 26 düşüş göstermiş, normalleşme süreci yanında, alınmış bulunan çok yönlü ekonomik istikrar tedbirleri sayesinde, Haziran ve Temmuz aylarında yeniden artışa geçmiştir.
  • Bu gelişmeler ışığında, yılın ilk 7 ayı itibariyle üretim, bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,4 oranında azalışla 19.4 milyon ton seviyesinde gerçekleşmiştir.
  • Yılın ilk 7 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre, nihali mamul tüketimimizde görülen yüzde 10,4’lük artış, Nisan ve Mayıs aylarındaki keskin düşüşü son iki yada telafi ettiğimiz göstermektedir.
  • Nihai mamul üretimindeki artışın, tüketimde görülen artıştan az olması, ithalatın ağırlıklı tüketim alışkanlığından vazgeçilmediğini göstermekte, 7 aylık dış ticaret rakamları da bu tespiti doğrulamaktadır.
  • 2020 yılın ilk 7 ayında çelik ürünleri ihracatımız yüzde 12 azalırken, ithalatımız %11,8 artmıştır. Haziran ve Temmuz ayı ithalatındaki ortalama %40 oranında gerçekleşen oloğaüstü artış, ihhalatın kontrol altına alınması gerektiğini net bir şekilde ortaya koymaktadır.

Haber: Nihal Özken

Fotoğraflar: Sevda Yıldız

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Söz Sizde – Çelik Sohbetleri etkinliği, 'Her Yönüyle İthalat ve Türk çelik Sektörüne Etkisine' odaklanıyor

18 Mart 2024 Pazartesi

İnşaat sektörü için Krakatau Steel çelikte son teknolojiyi kullanacak

6 Ekim 2023 Cuma

Tosyalı Holding ve Contemporary Istanbul Vakfı iş birliği: Sanat ve sürdürülebilirlikte yenilikler devam ediyor

11 Eylül 2023 Pazartesi

Almanya Çelik Endüstrisi Birliği, AB Komisyonu'nun ardından sert açıklamalar yaptı

17 Mart 2023 Cuma

Deprem bölgesinin yeniden imarı için maliyet 46 milyar dolar

8 Mart 2023 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun