Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yurt dışına açılmasını sağlayacak Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binasının temeli, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katıldığı törenle atıldı.
Törende konuşan Şimşek, Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binasının kente yakışan bir yatırım olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Nasıl ki Türkiye son 10 yıl içerisinde dünyanın gelişmiş ülkeleriyle batı Avrupa ile arayı hızlı bir şekilde kapatıyorsa şimdi de Türkiye'nin doğusu, güneydoğusu, batısıyla arayı hızlı bir şekilde kapatıyor. Gerçekten 10 yıl önce Türkiye'nin kişi başına milli geliri Avrupa Birliği (AB) ortalamasının yüzde 36'sı civarındaydı. Geçen sene bu yüzde 56'ya çıktı. 10 yıl daha istikrar, huzur ve güven ortamıyla eminim Türkiye bir 20 puan daha kapatacak. Çünkü Avrupa'daki gelişmiş ülkelerdeki sıkıntıları hepimiz biliyoruz. Bizim çözüm sürecini güven ortamını güçlü bir şekilde sahiplenip desteklememiz lazım. Bu çok büyük bir yatırım. Diyarbakır'a yakışan bir yatırım."
Bakan Şimşek, konuşmasını Kürtçe "hayırlı uğurlu olsun" diyerek sonlandırdı.
5 milyon yolcunun hizmet alabileceği havalanı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakkanı Mehdi Eker de Diyarbakır Havalimanının uluslararası uçuşların yapılabileceği bir havalimanına dönüşeceğini belirterek, şunları kaydetti:
"Diyarbakır için çok önemli bir gün. Diyarbakır Havaalanı da yeni, modern, uluslararası uçuşların yapılabileceği büyük bir havalimanına dönüşüyor. Bu bizim için çok önemli. 10 tane uçağın aynı anda apronda hizmet alabileceği bir havaalanı. 5 milyon yolcunun hizmet alabileceği bir havalanı. Bu son derece önemli. . Bu havaalanı bundan sonraki süreçte bölge havaalanı olacak."
Bölgeye refah gelmesini engellemeye çalıştılar
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da törende yaptığı konuşmada, yeni terminal binasının Diyarbakır'a ve Türkiye'ye hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu.
Diyarbakır'ın 9 bin yıllık tarihiyle 26 medeniyete ev sahipliği yaptığını, "Taşlar ve Düşler" şehri olarak yıllarca anıldığını kaydeden Bakan Yıldırım, "Parayla pulla her şey yapabilirsiniz ama bazı işler var ki parayla pulla olmuyor. Eğer bir ülkede kardeşlik, dostluk, barış yoksa bunu parayla pulla tesis edemezsiniz. Ülkemizde 30 yılı aşan bir süredir kardeşliğimizi bozmaya çalışan maalesef iç ve dış mihrakları hep beraber gördük ve şahit olduk. huzur, barış gelmesini hep engellemeye çalıştılar" diye konuştu.
Diyarbakır türküsü
"Artık zaman, barış ve kardeşlik zamanıdır. Kayıp olan yılları telafi etme zamanıdır" diyen Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:
"Yıllarca tel örgüler arkasında, seyahat etmek için 'oraya geçemezsin, burada duramazsın' denmekten, ötelenmekten, örselenmekten Diyarbakır kurtuluyor. Diyarbakır Türkiye'nin en modern havalimanına kavuşuyor. Burası atış alanıydı. Burayı temizlemek için aylarca çaba sarfettik. Önce, buradan atılan mermileri, topları temizledik. İşte yerine bu güzel apronu yaptık. Yanına da modern terminal binası yerleştiriyoruz. Diyarbakır'da 2002 yılında 211 bin yolcu havayoluyla seyahat etti. Geçen sene 1 milyon 800 bin, bu sene de 1 milyon 900 bin bekliyoruz. Diyarbakır'ın toplam nüfusu kadar. Artık zaman barış, kardeşlik zamanıdır. Kayıp olan yılları telafi etme zamanıdır. Diyarbakır'ın bir güzel türküsü var. 'Ağlama yar ağlama. Mavi yazma bağlama. Mavi yazma tez solar. Ciğerimi dağlama.' Artık kimseler ağlamasın, insanımızın ciğeri dağlanmasın. Kardeşliğimiz, birliğimiz, beraberliğimiz ilelebet daim olsun. Bunun için yola çıktık. Biz üzerimize düşeni yaptık, herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Herkes bir söylemeden bin sefer düşünmesi gerekiyor. Şimdi siyaset zamanı değildir. Şimdi zaman kardeşliği, huzuru, barışı pekiştirme zamanıdır. Söylemimizi kardeşlik üzerine, birlik üzerine kuracağız. Ülkemizde, bölgemizde barışı daim edeceğiz."
Konuşmaların ardından Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binasının temeli atıldı.
İftar yemeği
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, temel atma töreninin ardından vatandaşlarla iftar yemeğinde buluştu.
Diyarbakır Genç İş Adamları Derneği'nin (DİGİAD) Beylerbeyi Garden'da beşincisini düzenledikleri iftarında konuşan Bakan Yıldırım, "GAP için bakanlık olarak 10 yılda harcadığımız para tam 8 milyar liradır. Neye harcadık bu paraları yollara harcadık, demir yollarına, hava limanlarına, alt yapıya ve iletişime harcadık. Yani Diyarbakır'ın geleceğine yatırım yaptık, Türkiye'nin geleceğine yatırım yaptık" dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı