9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,69 EUR EUR EUR
32,57 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,97 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Demir çelik sektöründe kullanılacak yerli jeneratör!

Yerli jeneratörde seri üretim 2023'ün ilk çeyreğinde başlıyor...

Demir çelik sektöründe kullanılacak yerli jeneratör!

Uluslararası Büyük Güç Sistemleri Konseyi (CIGRE) Türkiye Ulusal Komitesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Güç Sistemleri Konferansı sonrası Türkiye güç sistemleri sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürü İzzet Alagöz, EÜAŞ'ın 64 elektrik santralini kamu adına işlettiğini, bu santrallerdeki otomasyon sistemlerinde dışa bağımlı olunduğunu söyledi.

Dünyada bu otomasyon sistemlerini üreten beş ülke olduğunu belirten Alagöz, “Bu beş ülkeden biri değilseniz bu otomasyon sistemlerine göbekten bağlısınız demektir. Bu sistemleri geliştirmek teknoloji noktasında ülkemizin özgürlüğünü kazanma mücadelesidir. Bu yüzden biz yerli otomasyon sistemi geliştirmek zorundaydık. EÜAŞ olarak muhteşem bir kontrol sistemi geliştirdik. Dünyanın en hızlı mikroişlemcisini kullanıyoruz. Şu anda dünyanın en iyisi olma iddiasındayız." ifadelerini kullandı.

Yerli otomasyon sistemini ilk olarak 2,5 yıl önce Antalya'da Kepez hidroelektrik santralinde uygulamaya aldıklarına dikkati çeken Alagöz, söyle devam etti: "Şu anda 20’nci hidroelektrik santralimize uyguluyoruz. Hidroelektrik santraller bizim nihai hedefimiz değil, otomasyon sisteminde dünyanın en iyisi isek biz bunları endüstrinin her sahasına uygulamak zorundayız. Demir çelik sektöründe, çimento sektöründe, nükleer santralde ve rafinerilerde kullanabileceğimiz bir sistem geliştirdik ve kendimiz şu anda seri üretimle de 2023 yılında termik santral uygulamalarımızı başlatıyoruz. Dolayısıyla ürün uygulama alanındaki çeşitliliği de sağlayacağız. Şu anda kendini ispatlama noktasında yeter seviyenin çok çok ötesine geçti."

"Şu anda yedinci jeneratörümüzü üretiyoruz"

Alagöz, ilk yerli jeneratörün 4 yılda, ikinci jeneratörün ise 4 ayda üretildiğini belirterek, şunları kaydetti: “Artan bilgi birikimimizle jeneratör teknolojisinin üzerinde gelişmeler yakaladık ve kendi jeneratörlerimizin verimliliğini artırarak 150 megavatlık jeneratörü 180 megavata çıkarmayı başardık. Dolayısıyla artık biz jeneratör konusunda tecrübesini ortaya koymuş kendi standartlarını belirlemiş bir ekibiz. Şu anda yedinci jeneratörümüzü üretiyoruz. Ancak 1-2 jeneratör üretmek bizi tatmin etmiyor. Bizim yükselen enerjimizle seri üretime geçmemiz gerekir. 2023'ün ilk çeyreğinde Ankara'da seri üretime geçmek için fabrikayı kuruyoruz."

Alagöz, yerli türbin üretimiyle ilgili çalışmaların son aşamasına gelindiğini belirterek, “Tasarımımızı bitirdik, model türbinini ürettik. Şu anda türbin üretim aşamasında ve adı Hasan Polatkan olan 62 yaşında bir hidroelektrik santralimiz var. Artık değişmesi gerekiyor, yenilenmesi gerekiyor. İsmini yenilemeyeceğiz. Ama Sakarya nehrinin üzerinde Türk mühendisin ayağa kalkışını göreceğimiz yerli türbin, yerli jeneratör ve yerli kontrol sistemiyle yerli santral kuracağız inşallah. Onu da 2023'ün hemen ikinci çeyreğinde başarmayı ümit ediyoruz.” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Bulgaristan ve Türkiye arasında ikinci bir demir yolu hattı kurulacak

18 Nisan 2024 Perşembe

EUROMETAL forumu: İber yarımadasında çelik piyasası değerlendirildi

16 Nisan 2024 Salı

İran ve İsrail arasındaki gerginlik devam ediyor, kargo gemisine el konuldu

14 Nisan 2024 Pazar

Gazze'de ateşkes ilan edilene kadar Ankara'nın Tel Aviv'e ihracatı sınırlı olacak

13 Nisan 2024 Cumartesi

Yeşil çelik projelerine toplamda 10,5 milyar Euro finansman sağlandı

9 Nisan 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun