9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
4,51 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Demir-Çelik sektörü, Türkiye’nin toplam ihracat değerlerinin yüzde 11,1’ini karşılıyor

Demir-çelik sektörü üzerine faaliyet gösteren şirketlerde, son zamanlarda küresel talepteki daralma ve enerji fiyatlarında yaşanan zamlar sebebiyle düşüş yaşanmakta. Buna karşın demir ve demir dışı metaller ve çelik sektörleri Türkiye ihracat değerlerinin yüzde 11’ini karşıladı.

Demir-Çelik sektörü, Türkiye’nin toplam ihracat değerlerinin yüzde 11,1’ini karşılıyor

Toplam olarak 2,6 milyar dolarlık ihracat değerine ulaşan sektörlere dair ADMİB Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Ancak nisan ayından itibaren sanayide kullanılan doğal gaza uygulanan yüzde 20’lik ve elektriğe uygulanan yüzde 15’lik indirimler etkisini gösterecek. Yılın ikinci yarısında hem miktar hem de değerde daha başarılı performans sergileyeceğimizi düşünüyorum” açıklamalarında bulundu.

Türkiye’nin yüzde 11,1’lik ihracat değerlerinin bu iki sektör üzerinden sağlanmasına karşın, her iki sektör de düşüş trendinde seyretti. Türkiye demir ve demir dışı metaller sektörü mart ayı içerisinde yüzde 15,1’lik bir düşüşle 1,2 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirirken, çelik sektöründe de yüzde 37,9’luk bir düşüşle 1,4 milyar dolar değerinde ihracat sağlandı. Türkiye’nin toplam ihracatından, demir ve demir dışı metaller ihracatı, yüzde 5,2 pay alırken, çelik sektörü ise 5,9’luk bir pay sahibi oldu.

Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (ADMİB) ise mart ayında demir ve demir dışı metaller sektöründe geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,7’lik bir azalma ile 77,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ayda çelik ihracatı ise yüzde 39,2’lik düşüşle 146,7 milyon dolar oldu. Yılın ikinci yarısında bu oranların artması bekleniyor.

Demir-çelik sektöründe başta küresel talepte uzun süredir yaşanan daralmanın yanı sıra yüksek enerji fiyatlarının da etkisiyle düşüşlerin devam ettiğini belirten ADMİB Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, şunları söyledi:

“Yılın ilk yarısı bu seviyede devam edecek gibi gözüküyor. Miktar bazında da geçen yılın gerisindeyiz. AB’nin bize verdiği kotaları geçen yıl ilk hafta içerisinde doldururken bu yıl bazı ürünlerde tamamlayamadık. Geçen yılın mart ayından itibaren artan enerji fiyatlarından dolayı rakiplerimize göre pahalı kaldık. Ancak nisan ayından itibaren sanayide kullanılan doğal gaza uygulanan yüzde 20’lik ve elektriğe uygulanan yüzde 15’lik indirimler etkisini gösterecek. Haziran ayı itibariyle ülkemiz sanayicileri olarak enerji maliyetlerinde daha rekabetçi olabileceğiz. Yılın ikinci yarısında hem miktar hem de değerde daha başarılı performans sergileyeceğimizi düşünüyorum.” KKTC pazarı hızla büyüyor

Mart ayında Türkiye’nin ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında demir-çelik sektörü bazında en başarılı ülke 254,3 milyon dolar ile Almanya oldu. Bu ülkeyi, 177,8 milyon dolar ile İtalya, 126,8 milyon dolar ile Romanya takip etti. ADMİB’in ihracatında ise Romanya’nın 21,1 milyon dolar ile ilk sırada olduğu görüldü. Bu ülkeyi 17,4 milyon dolarla Almanya ve 12,7 milyon dolarla Irak takip izledi. KKTC yüzde 71’lik artış göstererek, ADMİB’in en başarılı 5’inci pazarı olarak dikkat çekti. 1,5 milyon ton ürün ihraç edildi

Mart ayında Türkiye demir ve demir dışı metaller- çelik sektörlerinden 1,5 milyon tonluk ürün ihraç edilirken, 2,6 milyar doları aşkın ihracat yapıldı. Ürün bazında incelendiğinde; demir çelik diğer grubunun 287,5 milyon dolar ile ilk sırada yer aldığı görüldü. Bu ürünü 232,6 milyon dolar ile inşaat aksamı, 222,6 milyon dolar ile demir çelik boru izledi.

ADMİB ise mart ayında 180,4 bin tonluk satış yaparken 223,8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Ürün gruplarına göre incelendiğinde; demir çelik boru yüzde 59,2 milyon dolar ihracat ile ilk sırada yer aldı. Bu ürünü 23,9 milyon dolarla yassı kaplama ve 22,2 milyon dolar ile adi metallerden diğer eşya mobilyalar takip etti.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Kroman Çelik iptal ettiği projesi için yeniden başvurdu

25 Nisan 2024 Perşembe

Brezilya ithalat vergilerini artırıyor!

26 Nisan 2024 Cuma

Wu’an Xin Feng, Mısır’da sıcak rulo sac tesisi kurmayı planlıyor

27 Nisan 2024 Cumartesi

Almanya, Mart ayı çelik satışlarında gerileme yaşadı

26 Nisan 2024 Cuma

Kocaer Çelik’ten bedelsiz sermaye artırımı kararı!

26 Nisan 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun