9.078,43 TRY BIST 100 BIST 100
5,32 CNY CNY CNY
43,57 EUR EUR EUR
38,44 USD USD USD
0,12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
46,98 TRY Faiz Faiz
62,41 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
40,43 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,69 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
98,19 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
325,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
4.035,64 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Çuhadaroğlu "Cephe Tasarımında Yangın Güvenliği ve Malzeme Seçimi”

Alüminyum cephe giydirme ve doğrama sistemlerinde 58 yıllık bir tecrübenin sahibi olan Çuhadaroğlu, 16 Ekim 2012 Salı günü düzenlediği “Cephe Tasarımında Yangın Güvenliği ve Malzeme Seçimi” başlıklı konferansta deneyimlerini paylaşmak üzere konusunda uzman kişileri buluşturdu.

Çuhadaroğlu "Cephe Tasarımında Yangın Güvenliği ve Malzeme Seçimi”

Güncel olaylar sayesinde tekrar gündeme gelen yangın konusu, son yıllarda yapılan yüksek katlı binaların cephe sistemlerinin yangın bilinci ile tasarlanmasının önemini bir kez daha ortaya koydu. Mal kaybı olmasına rağmen can kaybı olmadan atlatılan ve önemli birer uyarı niteliği taşıyan bu kazalardan ötürü, lider kuruluş olmanın verdiği sorumluluğun farkında olan Çuhadaroğlu, “Cephe Tasarımında Yangın Güvenliği ve Malzeme Seçimi” toplantısında konuyla ilgili uzmanları bir araya getirdi. Toplantı 16 Ekim 2012 Salı günü, 14:00-17:30 saatleri arasında YEM Etkinlik Salonu’nda gerçekleştirildi


2007 yılında yürürlüğe giren "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” bu konuya ilişkin önemli düzenlemeler getirdi. Ancak bu yönetmeliğin işlerlik kazanması için en temel unsur, doğru tasarım ve malzemenin, doğru uygulanması olacak. Liderliğinin getirdiği sorumluluk ile hareket eden Çuhadaroğlu tarafından düzenlenen “Cephe Tasarımında Yangın Güvenliği ve Malzeme Seçimi” toplantısında yangın bilinci ve cephe tasarımının bu bilinçle yapılmasının önemi tüm yönleri ile ele alındı. Toplantıda Çuhadaroğlu Metal Sanayi ve Pazarlama A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Çuhadaroğlu, Çuhadaroğlu Metal Sanayi ve Pazarlama A.Ş Ar-Ge Yöneticisi Hüseyin Gökdemir, Yangın Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç ve 3A Composites’den Emanuel Rafael ile Guntram ile Eydner’in yanı sıra Öncüoğlu Mimarlık Yönetim Kurulu Üyesi Enis Öncüoğlu ve İki Design Group Kurucu Ortağı Murat Kader konuşmacı oldu.


Yangın bilinci ve cephe tasarımının bu bilinçle yapılmasının önemini tüm yönleriyle ele almayı hedefleyen konferansın açılışında konuşan Çuhadaroğlu Metal Sanayi ve Pazarlama A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Çuhadaroğlu, Türkiye'ye ilkleri getiren, sektörünün lokomotifi bir firma olduklarını vurgulayarak, önceliklerinin her zaman insan olduğunu söyledi. Son 10 yıldır sadece yağmur, rüzgar gibi doğal etkenlerin yanı sıra insan hayatı için daha büyük riskler oluşturan yangın, patlama gibi konularla da yakından ilgilenmeye başladıklarını ifade eden Nejat Çuhadaroğlu, bombaya, kurşuna dayanıklı cephe ürünlerinin bu çerçevede ele alınabileceğini, bu toplantının da konusu itibarı ile sektöründe bir ilk olarak adlandırılabileceğini sözlerine ekledi.

Yangın Güvenliği Uzmanı, Türkiye Yangından Korunma ve İtfaiye Eğitim Vakfı Onursal Başkanı, İTÜ Makine Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç da 'cephe kaplamaları ve cephe yangın güvenliği' başlığı altında yüksek yapılarda cephelerde malzeme seçimi ve yangın önlemleri konularında bilgi verdi. Ateşin bulunmasının, yeni medeniyetlerin ortaya çıkmasında bir dönüm noktası olduğuna, ancak pek çok medeniyetin sonunu da yangınların getirdiğine dikkat çeken Kılıç, "Yangınların önüne geçmek için pek çok önlem alınmaya çalışılmış, kural koyulmuş; ancak 'yangın itfaiye ile değil, tasarımla söndürülür' sonucuna varılmış" dedi. Kılıç, yüksek binalarda dış cephe yangınlarının yurtdışında da sık karşılaşılan yangın türlerinden olduğunu belirterek, cephelerde zor yanıcı, duman salınımı ve damlatma yapmayan yapı malzemelerinin kullanımının önemini vurguladı.

Konferansın ana temasını, 'ALUCOBOND A2 Yangına Dayanıklı Alüminyum Kompozit Panel' ürünü üzerinden ele alan Emanuel Rafael, 1969 yılından bu yana üretilen ALUCOBOND teknolojisinin, deneyim açısından benzerlerinden ayrıldığını vurguladı. Ürünün büyük ölçekli projelerde de kendini ispat ettiğine değinen Emanuel Rafael, yangının; sisteme bağlı olarak 'direnç' ve ürüne bağlı olarak 'tepki' olmak üzere iki evreden oluştuğunu not düştü. Çeşitli yangın dayanım testlerine dair bilgiler veren Rafael, sunumunun son bölümünde Moskova, Berlin, Singapur, Malezya, Hagen'de ALUCOBOND kullanılarak hayata geçirilen projelerden örnekler sundu.

Sunumunda, 'Alüminyum Yapı Bileşenleri ve Yangına Karşı Önlemler'e değinen Hüseyin Gökdemir ise, alüminyum sistemlerin akılda kalıcı ve ütopik formlu mimari tasarımları mümkün kıldığına dikkat çekerek "mimarlar hayallerini birebir hayata geçirebiliyor" dedi. Paris'in yeni gökdelenlerinden Tour D2'de Çuhadaroğlu ürünlerinin tercih edildiğine dikkat çeken Hüseyin Gökdemir; "Önümüzdeki dönemde daha da özellikli ürünler piyasaya sürme hazırlığındayız" diyerek sözlerini tamamladı.

Konferansta 'Rusya Proje Tecrübeleri' başlıklı bir sunum gerçekleştiren Öncüoğlu Mimarlık Yönetim Kurulu Üyesi Enis Öncüoğlu, 1991 ekonomik kriziyle birlikte başlayan 'yurtdışı proje' hizmetlerinin önemli pratiklerinden birini oluşturan Rusya pazarında yaşadıklarını ve bunların kendi işleyişlerine yansımalarını aktardı. 'Mimar her şeyi bilir' yanılsamasının doğru olmadığını gördüklerini belirten Öncüoğlu, çalışmalarında herşeyi yapan değil de yorumlayan ve yöneten bir pozisyon aldıklarını dile getirdi.

Enis Öncüoğlu'ndan sonra söz alan İki Design Group Kurucu Ortağı Murat Kader de 'Cephe Tasarımında Evrensel Dil, Çağdaş Yorum' başlıklı sunumunda, değişen cephe tasarımları ve bununla birlikte ortaya çıkan disiplinler arası işbirliği ihtiyacı üzerinde durdu. Kader, içi ve dışı olan bir kabuk olarak tanımladığı cephenin, her dönemde o zamanın ruhuna uygun bir geometriyle inşa edildiğini, ancak çağdaş uygulamalarla birlikte kuralsız, esnek bir yapıya büründüğünü kaydetti. "Kural koymak yetmiyor, o kuralı da tasarlamak gerekiyor" şeklinde konuşan Kader, artık bir bilen (danışman), üreten, yapan birlikteliğinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Murat Kader’den sonra söz alan 3A Composites Ürün Müdürü Guntram Eydner, Alucobond A2 yangına dayanımlu alüminyum kompozit panelin yangın dayanımından ve tasarımlarda verdiği özgür seçeneklere dair bilgi verdi. Dünya çapında Alucobond kullanımına dair farklı tip ve tasarımlarda örnekler veren Eydner, yangın dayanımının artık tasarımın bir parçası olduğunun altını çizdi.

“Cephe Tasarımında Yangın Güvenliği ve Malzeme Seçimi” toplantısında yangına dayanıklı binaların tasarlanması için yalnızca yönetmelik değil, malzeme seçimi ve uygulamanın öneminin altı çizilerek, proje örnekleri üzerinden cephe tasarımının ve cephe kaplamalarının etkisi konuşuldu. Üstlendiği sorumluluk gereği Çuhadaroğlu, cephelerde yangın güvenliği konusunda uzman, sektörde geniş deneyimi olan profesyonelleri deneyimlerini paylaşmaları için bir araya getirdi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Taşkent’te yatırım fırsatları anlatıldı

30 Nisan 2025 Çarşamba

Küresel karbon depolama kapasitesi 5 yılda yüzde 27 arttı

17 Nisan 2025 Perşembe

Mısır'dan Suudi Arabistan'lı yatırımcılara “altın lisans” desteği

15 Nisan 2025 Salı

Birleşik Krallık'tan sanayiye 80 milyar sterlinlik destek

15 Nisan 2025 Salı

Temiz enerji, 2024’te küresel elektrik üretiminin yüzde 40’ını aştı

9 Nisan 2025 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun