9.139,10 TRY BIST 100 BIST 100
38,58 USD USD USD
5,34 CNY CNY CNY
43,72 EUR EUR EUR
0,12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
46,94 TRY Faiz Faiz
61,40 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
41,06 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,69 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
96,33 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
325,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
4.178,85 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Çin'den ASEAN ülkelerine işbirliği çağrısı

Çin ekonomi yönetimi, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife politikalarının neden olduğu ticari gerilimlerin ve küresel belirsizliklerin arttığı bir dönemde Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerine işbirliğini derinleştirme çağrısında bulundu.

Çin'den ASEAN ülkelerine işbirliği çağrısı

İtalya’nın Milano kentinde düzenlenen ASEAN+3 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısına katılan Çin Maliye Bakanı Lan Fo’an ve Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng, Çin’in bölgesel ekonomik işbirliğini artırma hedefini vurguladı. ASEAN üyesi 10 ülkenin yanı sıra Çin, Japonya ve Güney Kore’nin yer aldığı toplantıda, makro politika koordinasyonunun güçlendirilmesi, ticaret ve yatırım bağlarının derinleştirilmesi, üretim ve tedarik zincirlerinin istikrarının sağlanması gibi konular öne çıktı.

Çin Maliye Bakanı Fan, konuşmasında küresel ekonomide ciddi dönüşümler yaşandığını, tek taraflılık ve korumacılığın yükselişte olduğunu belirterek, belirsizliklerin arttığı bu dönemde bölgesel dayanışmanın önemine işaret etti.

Toplantıda, Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng de 2000 yılında imzalanan ve bölgesel mali güvenlik ağı olarak geliştirilen Chiang Mai Girişimi'nin (CMI) güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Pan, ABD doları dışında Çin yuanı gibi para birimleriyle fonlanabilecek hızlı finansman araçlarının bölgedeki para sisteminin çeşitlendirilmesine katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, Pan, ASEAN+3 ülkelerine ABD’nin tarife politikalarına karşı ortak tavır alma çağrısında bulundu.

Toplantı sonunda katılımcılar, CMI'nın Uluslararası Para Fonu (IMF) çerçevesinde kurumsallaştırılarak daha etkin hale getirilmesi konusunda mutabakata vardı.

Hatırlanacağı üzere, ASEAN+3 ülkeleri 2000 yılında Tayland’ın Chiang Mai kentinde bir araya gelerek Asya Finans Krizi sonrası kısa vadeli likidite sorunlarını çözmek ve IMF’ye olan bağımlılığı azaltmak amacıyla çok taraflı kur takası anlaşması imzalamıştı. 2010’da yürürlüğe giren bu anlaşma ile 120 milyar dolarlık bir finansman havuzu oluşturulmuş, bu miktar 2012’de 240 milyar dolara çıkarılmıştı.

Çin ile ABD arasında artan ticaret gerilimi ise süreci doğrudan etkileyen temel unsurlardan biri oldu. ABD Başkanı Trump’ın nisan başında başlattığı “karşılıklı tarifeler” kapsamında Çin’e uygulanan gümrük vergileri yüzde 145’e çıkarılmış, Çin de ABD’ye karşı yüzde 125’lik tarife uygulamıştı. Washington, diğer ülkelere getirdiği ek tarifeleri 90 gün ertelemeye giderken, Çin’e yönelik kararlarını hemen yürürlüğe koymuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Mısır'da inşaat demiri fiyatlarındaki karışık eğilimler piyasadaki belirsizliği yansıtıyor

6 Mayıs 2025 Salı

Asya kütük piyasasında durgunluk ve fiyat esnekliği hakim

6 Mayıs 2025 Salı

Güney Afrika'nın ham çelik üretimi 2025’in ilk çeyreğinde geriledi

6 Mayıs 2025 Salı

SteelRadar, Made in Steel 2025’te Yıldız Demir Çelik ile bir araya geldi

6 Mayıs 2025 Salı

Şehid Racaî Limanı’ndaki patlama İran limanlarındaki sorunları ortaya çıkardı

6 Mayıs 2025 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun