10.173,42 TRY BIST 100 BIST 100
4,48 CNY CNY CNY
34,80 EUR EUR EUR
32,25 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,60 TRY Faiz Faiz
82,97 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,55 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,48 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
5,01 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
114,53 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
382,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.447,52 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Çin'de üretim düştü!

Çin ekonomisi, imalat üretiminin düşmesi ve Covid-19 salgınlarının tüketici harcamalarını frenlemesiyle yılın başında yavaşlamaya devam etti.

Çin'de üretim düştü!

Çin ekonomisi, imalat üretiminin düşmesi ve Covid-19 salgınlarının tüketici harcamalarını frenlemesiyle yılın başında yavaşlamaya devam etti.

Pazar günü yayınlanan resmi satın alma yöneticilerinin anketleri, ocak ayında fabrika üretim ve hizmetlerinde bir ılımlılık olduğunu gösterdi. Küçük işletmeler, ayrı bir özel endeksin neredeyse iki yılın en düşüğüne gerileyerek ekonomik yavaşlamanın odaklandığı alanı yansıtmakta.

Kesintiler, son derece bulaşıcı omicron virüs varyantının yayılmasını kontrol altına almak için sıkılaştırılmış kısıtlamalar nedeniyle ev satışlarının düşmesi ve tüketimin durgunlaşmasıyla Çin ekonomisinin karşı karşıya olduğu sıkıntılara katkıda bulunuyor. Pekin, merkez bankasının faiz oranlarını düşürmesi ve yetkililerin daha fazla mali destek sözü vermesiyle, bu yılın sonlarında yapılacak önemli siyasi liderlik toplantısı öncesinde ekonomiyi istikrara kavuşturmak istiyor.

Pinpoint Asset Management Ltd. baş ekonomisti Zhiwei Zhang bir notta, “Zayıf PMI, hükümetten gelen politika kolaylaştırıcı önlemlerin henüz reel ekonomiye yansımadığını gösteriyor. Hükümetin önümüzdeki aylarda, özellikle de daha fazla mali harcama yoluyla politika desteğini hızlandırmasını bekliyoruz.” dedi.

Ulusal İstatistik Bürosu’ndan Pazar günü yapılan açıklamada, resmi imalat satın alma yöneticileri endeksinin 50,1’e gerileyerek genişlemeyi daralmadan ayıran 50 puanın biraz üzerinde kaldığını gösterdi. İnşaat ve hizmet sektörlerindeki faaliyeti ölçen imalat dışı gösterge 51,1’e geriledi.

Bloomberg Economics’a göre yeni yılı tatili etrafındaki kısıtlanmış kutlamaların tüketimi sürüklemesi ve üretimin düşük viteste kalmasıyla ekonomi üzerindeki aşağı yönlü baskıların yakın vadede devam etmesini bekleniyor. Yetkililer politika desteğini artırma yolunda ilerliyor. Bu destekler yavaşlamayı yumuşatmalı, ancak etki ilk çeyreğin sonlarına kadar fark edilemeyebilir.

Küçük şirketlerin PMI göstergesi bu ay 46’ya gerileyerek Şubat 2020’den bu yana en düşük seviyeyi aldı ve dokuz aydır daralma eğiliminde.

Bu durum, pazar günü açıklanan ve neredeyse iki yılın en kötüsü olan 49,1’e gerileyen Caixin İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi tarafından da yankılandı. Özel anket, resmi imalat PMI’ına kıyasla daha küçük, ihracat odaklı firmalara yoğunlaşıyor.

Çin fabrikaları, işçiler Ay Yeni Yılı tatili için evlerine giderken ocak ve şubat aylarında genellikle bir üretim durgunluğu görüyorlar. Bu yıl, hükümetin Pekin’de cuma günü başlayacak Kış Olimpiyatları öncesinde hava kirliliğini azaltmak için çelik tesislerine üretimi azaltma talimatından da etkileniyor.

Seyahat kısıtlamaları ve bazı yerlerdeki kilitlenmeler hizmetlere yapılan harcamaları frenlerken, sektör PMI alt endeksi ağustos ayından bu yana en düşük seviye olan 50,3’e geriledi. Pekin, Şanghay ve kuzeydeki liman kenti Tianjin de dahil olmak üzere son zamanlarda Kovid-19 salgınlarının izlendiği yerlerde yaşayanlara, zorunlu olmadıkça şehirleri terk etmemeleri çağrısında bulunuldu.

Çin Tatil Seyahati Omicron Yayıldıkça Yavaş Bir Toparlanma Yapıyor

Resmi PMI verilerine göre, üreticiler ocak ayında da daha yüksek maliyetlerle sıkışırken, girdi fiyatları üç ayın en hızlı oranında yükseldi.

China Renaissance Securities Hong Kong’dan Bruce Pang, “Bu, üretici fiyat endeksini yukarı itebilir ve para politikası için alanı daraltabilir,” dedi.

NBS rakamlarına göre, inşaat faaliyeti bu ay da soğumaya devam ederken, alt endeksin 55,4’e gerilemesi, mülkiyet düşüşü ve hükümetin altyapıya yaptığı harcamaların şu ana kadar yarattığı sınırlı etki göz önüne alındığında duyarlılığın azalmaya devam ettiğini gösteriyor. Yaklaşan tatil ve soğuk kışın da bazı etkileri olabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

CSN, 2024'ün ilk çeyreğinde finansal düşüşle karşı karşıya

15 Mayıs 2024 Çarşamba

AB, Ukrayna'ya gümrüksüz ticaret uygulamasını 12 ay uzattı

15 Mayıs 2024 Çarşamba

Ücretli çalışan sayısı mart ayında yıllık bazda arttı

15 Mayıs 2024 Çarşamba

Severstal çevre dostu çelik yaratma yolunda ilk adımları attı

15 Mayıs 2024 Çarşamba

Türkiye’nin CRC ithalatı Ocak-Mart döneminde %22,2 azaldı

15 Mayıs 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun