9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Çin ekonomisinden toparlanma sinyali

Çin ekonomisi Ağustos ayında toparlanmaya devam etti, ancak kuraklık ve zayıf küresel talebin büyüme beklentilerine yeni riskler eklemesi nedeniyle birçok cephede uyarı işaretleri yanıp sönüyor. 

Çin ekonomisinden toparlanma sinyali

Çin ekonomisi Ağustos ayında toparlanmaya devam etti, ancak kuraklık ve zayıf küresel talebin büyüme beklentilerine yeni riskler eklemesi nedeniyle birçok cephede uyarı işaretleri yanıp sönüyor. 

Covid karantinalarının iç harcamalara verdiği zararın bir kısmını dengelemeye yardımcı olan Çin mallarına yönelik güçlü denizaşırı talep, Ağustos ayında keskin bir şekilde zayıfladı. Küresel ticaret için önde gelen bir gösterge olan Güney Kore ihracatı, bu ayın ilk 20 gününde bir yıl öncesine göre zar zor büyüdü. 

Güney Kore'nin günlük ortalama sevkiyatlarındaki %0.5'lik artış, 2020'nin sonundan bu yana en zayıf olanıydı ve geçen ayın aynı dönemindeki %14,5'lik artıştan belirgin bir yavaşlamaydı. Hong Kong'un Temmuz ayı ihracatındaki düşüş, aynı zamanda soğumakta olan küresel ekonominin, dünya çapındaki faiz artışlarının ve Covid kesintilerinin talebi nasıl etkilediğini de gösterdi.

Çin'in yerel ekonomisi için de tablo pek iç açıcı değil. Emlak piyasasındaki düşüş, Çin'in en büyük dört şehrinde satışların düşmeye devam etmesiyle Ağustos ayına kadar devam etti. Bu, hükümetin ev alıcılarına kredi vermeyi artırma, ipotek oranlarını düşürme ve peşinat ödemelerinde daha fazla esneklik sağlama yönünde aylarca süren çabalarına rağmen. 

En son resmi veriler, Temmuz ayında emlak kredilerinin 2012'de başlayan karşılaştırılabilir verilerden bu yana en zayıf oranda büyüdüğünü gösterdi. Bankaların beş yıllık kredi faiz oranlarını 15 baz puan düşürmesinin ardından ipotek oranları muhtemelen %4,1'lik rekor düşük seviyeye indirilmeye devam edecek. Bu hafta başlarında konut talebini artırmak için. 

Otomobil satışlarındaki büyüme de zayıf iç talebin bir başka göstergesi olarak Temmuz ayına göre çok daha yavaştı. Başbakan Li Keqiang geçen hafta, elektrikli araç endüstrisinin gelişimini destekleme çabalarının bir parçası olarak satışları artırmak ve daha temiz arabalara olan talebi teşvik etmek için tasarlanmış tercihli politikaları sürdürme sözü verdi. 

Güç krizi ve Covid alevlenmeleri de dahil olmak üzere bu ayki yeni ekonomik rüzgarlar, özellikle küçük firmalar arasında iş güvenini zedeledi. Standard Chartered Plc'nin 500'den fazla küçük şirketle yaptığı anket, üretim faaliyetinin “önemli ölçüde yavaşlaması”, yeni siparişlerin zayıflaması ve banka finansman maliyetlerinin artması nedeniyle Ağustos ayında güvenin düştüğünü gösterdi. 

Firmanın ekonomistleri Hunter Chan ve Ding Shuang bir raporda, “Sichuan da dahil olmak üzere bazı kilit üretim alanlarında uygulanan Kovid kaynaklı kesinti ve güç tayınlama önlemleri, fabrikaların geçici olarak kapanmasına neden oldu. Üretim ve satışlardaki aksama, hammadde stoklarının ve mamul fiyatlarının daha hızlı artmasına neden oldu.”dedi.

Covid salgınları, Çin'in yazın en sıcak noktalarından bazılarında genellikle en yoğun sezon olan bu durumu rayından çıkarmaya devam etti. Sahil şehri Beihai, bir ay süren karantinadan yeni çıktı, 100.000'den fazla turist oradaki salgınlar nedeniyle tropik ada Hainan'da mahsur kaldı, Tibet ise iptal edilen uçuşlar ve yol blokajları nedeniyle bölgede on binlerce turist mahsur kaldı.

Kuraklığın neden olduğu elektrik kesintisi, özellikle batı Çin'deki şehirlerde fabrikaları kapanmaya ve alışveriş merkezlerini ışıkları kapatmaya zorladı. Ekonomik hasarın geçen yılki elektrik kesintilerinden daha az olması beklense de, ekonomistler hala Ağustos ayında sanayi üretiminin düşmesini bekliyorlar. 

Politika yapıcılar Çarşamba günü, büyük ölçüde altyapı harcamalarına odaklanan 1 trilyon yuan (146 milyar $) finansmanla ekonomik teşviklerini hızlandırdı. Bununla birlikte, ekonomistler, tekrarlanan Covid kilitlenmelerinden ve emlak piyasasındaki düşüşten kaynaklanan zararı telafi etmek için muhtemelen yeterince ileri gitmeyeceklerini söyleyerek önlemler konusunda nispeten karamsarlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Almanya, Mart ayı çelik satışlarında gerileme yaşadı

26 Nisan 2024 Cuma

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

25 Nisan 2024 Perşembe

Bakan Işıkhan: Türkiye en fazla büyüme kaydeden ülkeler arasındadır

25 Nisan 2024 Perşembe

ABD'de imalat PMI son 4 ayın en düşük seviyesine geriledi

24 Nisan 2024 Çarşamba

Yıl sonuna kadar hedefimiz 110 milyar dolar hizmet ihracatına ulaşmak

22 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun