10.754,53 TRY BIST 100 BIST 100
34,99 EUR EUR EUR
32,25 USD USD USD
4,48 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,25 TRY Faiz Faiz
84,30 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
31,94 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
5,09 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,33 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
382,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.526,92 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Çimento Sektörü İhracatını Yüzde 10 Artırmayı Hedefliyor

Çimentoda 2.5 milyon tonluk ihracat bağlantısı İstanbul’da iki gün sürecek konferansta yapılacak. Çimento ve Toprak Ürünleri Sektör Kurulu Başkanı Ali Özinönü, ihracatı yüzde 10 artırarak 13 milyon tona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi...

Çimento Sektörü İhracatını Yüzde 10 Artırmayı Hedefliyor

Çimento sektörü, ihracatını yüzde 10 artırmayı hedefl iyor. Böylece 13 milyon tona ulaşacak olan sektör, 2.5 milyon tonluk ihracat bağlantısı İstanbul’da iki günde yapacak.

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin sponsorluğuyla iki gün sürecek INTERCEM Uluslararası Çimento Konferansı başladı. Konferasta konuşan TİM Sektörler Konseyi Çimento ve Toprak Ürünleri Sektör Kurulu Başkanı Ali Özinönü, “Konferansta 11.5 milyon tonluk Türkiye çimento ihracatının 2-2.5 milyon tonluk yani 100 milyon dolarlık kısmının ticareti konuşuluyor, bir kısmının anlaşması yapılıyor” dedi.

45 milyon tonluk kapasitesi fazlası var

Küresel çimento sektörünün yaklaşık 40 ülkeden 300 temsilcisi İstanbul’da INTERCEM UIuslararası Çimento Konferansı’nda bir araya geldi. Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin sponsorluğuyla gerçekleşen konferansta Avrupa, Ortadoğu, ABD, Çin, Meksika ve Brezilya’dan uluslararası şirketlerin temsilcilerinin yanı sıra yerli oyuncular da katılımcı olarak yer alıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Çimento ve Toprak Ürünleri Sektör Kurulu Başkanı Ali Özinönü, Türkiye’nin dünyanın önemli çimento ülkesi olduğunu belirtti. Türkiye’nin, Avrupa’nın bir numarası, dünyada da ilk beşte olduğunu ifade eden Özinönü, şöyle devam etti: “Türkiye’nin çimento kapasitesi yıllık 110 milyon ton. Türkiye’nin çimento iç tüketimi 2016’da 65 milyon ton, ihracatı ise 11.5 milyon ton. Geçen yıl 600 milyon dolarlık ihraç etmişiz. 2015’e göre ihracatta yüzde 7 artış sağlamışız. Bu yıl da 2016’ya göre ihracatımızı yüzde 10 artırarak 13 milyon tona ulaştırmayı hedefl iyoruz.”

Özinönü, Türkiye’nin halihazırda 45 milyon tonluk kapasite fazlası olduğunu ve yeni yatırımların sürdüğünü söyledi. “Bilecik, Sakarya ve Ege’de yeni fabrika yatırımları var. Ancak bunlara şu an ihtiyaç yok. Her kurulan fabrika yıllık 2 milyon ton kapasite demek” diye konuşan Özinönü, çimento sektöründeki yabancı yatırımcı oranının yüzde 20 olduğu bilgisini verdi.

Afrika pazarında Çin değil İspanya ve Portekiz rakip

Özinönü, Türkiye’nin dünyanın birçok ülkesine çimento ihraç ettiğini belirterek, özellikle Afrika’ya, Fildişi Sahili, Gana, Nijerya, Kongo Cumhuriyeti, Angola gibi Afrika’nın batısındaki ülkelere ciddi çimento ihracatının olduğunu kaydetti. Afrika’da Çin’in Türkiye’ye rakip olamadığını, ancak iç tüketimleri azaldığı için İspanya, Portekiz gibi ülkelerin buraya yoğunlaştığını dile getiren Özinönü, ancak Türk üreticilerin de bölgeye ağırlık verdiğini vurguladı. Özinönü, aynı rekabetin ABD pazarında da gerçekleştiğini dile getirdi.

‘Suriye ve Libya’da yatışırsa 10 milyon ton çimento ihraç ederiz’

Çimento ve klinker ihracatının bu yıl geçen yıla kıyasla 11.5 milyon tonda yatay kalmasını beklediklerine değinen Ali Özinönü, şu bilgileri verdi: “En büyük çimento pazarımız Suriye’nin yatay seyretmesini, ABD’ye ihracatımızın ise yüzde 20’nin üzerinde artacağını tahmin ediyoruz. Suriye’ye halihazırda yıllık 1.7 milyon ton çimento ihraç ediyoruz. Suriye’de durum yatışırsa 7 milyon tona çıkar bu rakam. Libya’da da 1.7 milyon tona kadar yükselmişti ihracatımız. Şimdi 600 bin tona kadar geriledi. İç karışıklık biterse 2.5-3 milyon tona çıkar. Yani sadece bu iki ülkede durum yatışırsa 10 milyon ton çimento ihraç ederiz.”

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği’nin yayımladığı çimento ve klinker toplam ihracat verilerine göre, geçen yıl ABD 1.7 milyon ton ile sektörün en büyük ihracat pazarı oldu. Geleneksel olarak en çok ihracat yapılan Suriye’ye 1.1 milyon ton, Libya ve İsrail’in her birine de 830 bin ton ihracat gerçekleştirildi.

'Türkiye'den vazgeçmek istemiyoruz'

Intercem Başkanı Malcolm Shelbourne ise İstanbul’un kendileri için önemli bir lokasyon olduğunu belirterek, geçmişte yaşanan olumsuzluklara rağmen konferansı burada yapmak istediklerini söyledi. Shelbourne, “Çimento ihracatı için önemli bir pozisyona sahip. Türkiye’deki çimentocular hızla yaşanan gelişmelere ayak uyduruyor. Biz burada Türk üreticisi ile birlikte olmak istedik. Bazılarının buradaki durumla ilgili oturdukları yerden ahkam kesmeleri canımı sıkıyor. Türkiye, dünyanın en büyük önemli çimento üreticilerinden. Bu yüzden Türkiye’de yapmak için ısrarcı olduk” dedi.

http://www.dunya.com/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

ArcelorMittal, Avrupa’nın enerji zorlukları karşısında karbonsuzlaştırma planlarını değerlendiriyor

20 Mayıs 2024 Pazartesi

Thyssenkrupp 2024 yılının 2. çeyreğinde zararını azalttı

17 Mayıs 2024 Cuma

Talaat Moustafa Group Riyad'da 'Benan City' projesini tanıttı

17 Mayıs 2024 Cuma

Almanya demir cevheri fiyatları gerilemeye devam ediyor

17 Mayıs 2024 Cuma

BPISC, yeni bir demir cevheri işleme tesisi kuruyor

16 Mayıs 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun