10,754.53 TRY BIST 100 BIST 100
34.99 EUR EUR EUR
32.25 USD USD USD
4.48 CNY CNY CNY
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42.25 TRY Interest Interest
84.30 USD Fossil Oil Fossil Oil
31.94 USD Silver Silver
5.09 USD Copper Copper
117.33 USD Iron Ore Iron Ore
382.00 USD Ship Dismantling Ship Dismantling
2,526.92 TRY Gold (gr) Gold (gr)

"Cep Telefonu Alırken 4G Uyumuna Dikkat Edilmeli"

- TÜSODER Bilişim Komisyonu Üyesi Ateş: - "Şu an kullanılan 20 mpbs hızına uyumlu cep telefonları 4G hizmetini almayı sağlasa bile 4G'den beklenen performansı veremeyecektir. Bu nedenle tüketiciler cep telefonu alırken yakın dönemde 4G hizmeti sunulacağını gözeterek buna uygun cihaz tercih etmeli" - "4G teknolojisinin getireceği en önemli avantaj, çok hızlı veri transferi ve yüklenmesi olacak. Bu avantaj, internet paketi kotalarının çok çabuk dolmasına ve buna bağlı olarak cep telefonu faturalarının da yükselmesine yol açabilecek"

 "Cep Telefonu Alırken 4G Uyumuna Dikkat Edilmeli"

 Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Bilişim Komisyonu Üyesi Kerem Ateş, tüketicilerin, cep telefonu alırken yakın dönemde 4G hizmeti sunulacağını göz önünde bulundurarak buna uygun cihazı tercih etmesi gerektiğini söyledi.

Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 26 Mayıs'ta ihalesi yapılacak 4G hizmetinin, 1 Ocak 2016'dan itibaren hizmete sunulmasının planlandığını anımsattı.

Yeni teknolojiyle 10 kat artması beklenen internet bağlantı hızının 300 mpbs'ye ulaşacağını ve 4G'nin  halihazırda kullanılan telefonlarla uyumunun merak konusu olduğunu ifade eden Ateş, "Cep telefonu üreten firmalar, ülkelere göre farklılıklar gösteren donanımda cihaz üretiyor. Bu nedenle telefon seçiminde çok dikkatli olunması gerekiyor" dedi.

Ateş, üretilen telefonlarda kamera gibi bazı donanımların tüm ülkelerde aynıyken, 4G desteği gibi teknik detaylarda ülkeler arasında farklılıklar olduğunu aktardı. Ateş, 4G hizmeti almak isteyen tüketicilere şu uyarılarda bulundu:

"Şu an kullanılan 20 mpbs hızına uyumlu cep telefonları 4G hizmetini almayı sağlasa bile 4G'den beklenen performansı veremeyecektir. Bu nedenle tüketiciler cep telefonu alırken yakın dönemde 4G hizmeti sunulacağını gözeterek buna uygun cihaz tercih etmeli. Ayrıca cihazın özelliklerinin yazılı olduğu broşürleri kaybetmemelidir. Aksi takdirde 4G hizmetinden yararlanabilmesi mümkün olmayacak. Dolayısıyla tüketicinin kullanmakta olduğu cep telefonu işe yaramayacağından yeni telefon masrafına girmesi gerekecek."

 

- "4G zorunlu olmayacak"

 

Ateş, 4G hizmet vermeye başlandığında bu hizmetin kullanımının zorunlu olmayacağını, bu nedenle tüketicilerin mevcut hizmeti almaya devam edebileceğini vurguladı.

4G kullanmak isteyenlerin mevcut cihazlarının bu hizmeti desteklememesi halinde yeni cihaz edinmek zorunda kalacağını aktaran Ateş, "Hızlı veri transferi, kotaları da çok hızlı tüketecek. 4G teknolojisinin getireceği en önemli avantaj, çok hızlı veri transferi ve yüklenmesi olacak. Bu avantaj, internet paketi kotalarının çok çabuk dolmasına ve buna bağlı olarak cep telefonu faturalarının da yükselmesine yol açabilecek" diye konuştu.

Kerem Ateş, yeni teknolojiyi kullanılırken internet paketinin limitinin sürekli kontrol edilmesinin önemine değindi.

Limitlerin kontrol edilmemesi halinde kullanıcıların "yüksek fatura şoku" yaşayabileceğini dile getiren Ateş, şunları kaydetti:

"Bu nedenle 4G hizmeti başladığında, bundan faydalanan vatandaşların dikkatli olması gerekiyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yapılan düzenlemeye göre, tüketicilerin abonesi oldukları tarife paketi kotası yüzde 80'e ulaştığında ve tamamı dolduğunda iki kez aboneye bilgilendirme yapılması gerekmektedir. Yeni teknoloji devreye girdikten sonra tüketicilerin bu uyarı mesajlarına daha da dikkat etmeleri gerekir. Çünkü uyarı mesajı gönderilmediği takdirde işletmeler, kota aşımına bağlı fatura düzenleseler bile bunu iptal etmeleri istenebilecektir."

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Sabancı Holding's Solar Power Plant project in the USA was put into operation

Monday, May 20, 2024

US confirms 25% steel tariff on China

Wednesday, May 15, 2024

Jindal Shadeed Iron and Steel (JSIS) is commissioning three new facilities

Wednesday, May 8, 2024

Israel to impose four-point sanctions on Türkiye

Monday, May 6, 2024

Türkiye has completely suspended its trade with Israel

Friday, May 3, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now