9.645,02 TRY BIST 100 BIST 100
34,68 EUR EUR EUR
32,56 USD USD USD
4,51 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,56 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,29 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,45 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
113,31 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.437,60 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Çelik piyasaları ‘doğuya ve batıya bölünüyor’

Dekarbonizasyon hız kazandıkça çelik ve hurda pazarları bölgeselleşiyor, fiyatlar çeşitli pazarlarda farklılık gösteriyor. ABD'de çelik fiyatları bu yıl yüzde 40 artarken, Çin'in fiyatları yüzde 9 arttı.

Çelik piyasaları ‘doğuya ve batıya bölünüyor’

Küresel karbon emisyonlarının yüzde 11’inden ve sera gazı emisyonlarının yüzde 7’sinden tek başına sorumlu olan demir-çelik sektöründe korbonsuz üretim hedefleri, çeliğin ticaretine ve fiyatlandırılmasına yansıyor. Çin'in ihracat pazarlarındaki azalan rolü, diğer oyuncuların ikili veya bölgesel ticaret anlaşmaları yapmalarının önünü açarken, fiyatların da farklılaşmasına neden oluyor. Dünya gazetesinden Evrim Küçük'ün haberine göre, AB ile ABD arasında 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek yeni tarife kotalarının etkisinin de dalga dalga yayılması bekleniyor.

Çelik üreticileri birliği CISA'YA göre, Çin'in ham çelik üretimi Ekim ayında 44 ayın en düşük seviyesine geriledi. İhracat da 11 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Asya devi üretimi karbondan arındırmak ve daha sürdürülebilir büyümeyi benimsemek için kömürle elde edilen elektrik kullanımını engellemek için alüminyum üretimini de yavaşlattı. Platts Metals Analytics’in baş analisti Paul Bartholomew’e göre, bu yılki çelik ve alüminyum üretim kesintileri aşırı kapasiteyi dizginlemek ve piyasalar üzerinde daha fazla kontrole sahip olma amacı taşıyor. İç piyasaya odaklanmak isteyen Çin, aşırı kapasitesini ihraç etmek istemiyor. Çin'in bitmiş çelik ihracatı, 2015'teki 110 milyon tonluk zirvesinin ardından yıldan yıla geriledi ve 66 milyon ton seviyesine indi. Daha düşük ihracat seviyeleri, diğer bazı ülkelerdeki çelik üreticilerinin iç pazar paylarını geri kazanmalarına ve ayrıca küresel navlun piyasasına bağımlılıklarını azaltmalarına olanak sağladı. Çin'in mayıs ayında inşaat demiri ve sıcak haddelenmiş rulo da dahil olmak üzere 146 ürün tipinin ihracatında yüzde 13’lük katma değer vergisi indiriminin kaldırılması bu eğilimi hızlandırdı. Alıcılar, bölgesel tedarik kaynağı aramaya zorlanırken, AB ve ABD’deki çelik fiyatları yükselişe geçti.

Section 232 değişimi dalga dalga yayılıyor

Çin'in ihracat pazarlarındaki azalan rolü, diğer oyuncuların ikili veya bölgesel ticaret anlaşmaları yapmalarının önünü açtı. Bartholomew, “Çoğu ülkenin pandemi ve kilitlenmelerin ilk dalgalarından çıktığı geçen yılın ortasından bu yana, küresel çelik piyasaları büyük ölçüde doğu ve batıya bölündü” dedi. “ABD ve AB’deki çelik fiyatları, büyük ölçüde arz kısıtlamaları ve aşağı yönlü talepteki toparlanma nedeniyle rekor seviyelere yükseldi. Çin ve Hindistan’daki fiyat artışları ise Batı’nın gerisinde kaldı. Çin’de çelik fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 9 civarında artış gösterdi ve 4.630 yuan/ton seviyesine geldi. Sıcak haddelenmiş çelik fiyatı da 650 dolar civarından 750 dolara yaklaştı.

Kuzey Amerika’da çelik fiyatları neredeyse yüzde 40 artışla 1.000 dolar civarından 1.400 doların üzerine tırmandı. Bu, Hindistan’ın ABD’ye ve özellikle AB’ye çelik ihracatını artırmasına neden olurken, Vietnam gibi ülkeler de ABD’yi hedef almaya başladı.

İkili anlaşma Ekim ayı sonlarında açıklandı ve ABD'nin AB menşeli çelik ve alüminyuma yönelik Section 232 ithalat tarifelerinin 1 Ocak 2022’den itibaren tarife kotaları (TRQs) ile değiştirilmesinin çelik ticareti üzerinde dalga dalga yayılan etkileri neden olacağı belirtiliyor. AB, bazı ABD mallarının ithalatına ilişkin vergileri askıya alacak; İngiltere AB’nin benzer bir anlaşma peşine düşmesi bekleniyor ve ABD ile Japonya da ikili bir anlaşmayı müzakere ediyor. Başka bölgelerde de benzer eğilimler gözlemleniyor. Örneğin Meksika, yerli sanayiyi desteklemek için Haziran 2022’den itibaren ithal edilen çeliğe yüzde 15 vergi uygulayacak.

AB’nin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında oluşturduğu ve 2023’te devreye girecek olan Sınırda Karbon Mekanizması da çeliğin bölgeselleşmesini ve karbondan arındırılmasını teşvik edecek bir gelişme olarak gösteriliyor.

Hurda Avrupa’da vergilerle karşılaşıyor

Yerel tedarik zincirlerini optimize etmek için demir hurda pazarlarında da bölgeselleşme bekleniyor. Hurda, yüksek fırın yolu ile çelik üretiminden çok daha az karbon yoğun olan elektrik ark ocağı çelik üretimi için gerekli. Atık sevkiyatlarına ilişkin revize edilmiş bir mevzuat uyarınca, 2024’ten itibaren AB üçüncü ülkelere hurda metal ihracatına, atıkları sürdürülebilir bir şekilde yönetebileceklerini kanıtlamaları halinde izin verecek. AB, 2020 yılındaki 17,4 milyon tonla dünyanın en büyük demir hurdası ihracatçısı konumunda. Bu arada Ukrayna, 2022 başından itibaren çelik hurda ihracatına ilişkin gümrük vergisini üç kat artırarak 180 euro/ton seviyesine çıkaracak. Rusya, demir hurdası ihracatına gümrük vergisini ocak ayından itibaren 180 gün boyunca geçerli olmak üzere 100 euro/ ton ya da yüzde 5 seviyesine yükseltecek. Bu da ihracata fiilen yasak getirmesi anlamına geliyor. Asya hurda piyasalarında ise 2022’de zayıf bir görünüm bekleniyor. Vietnam ve Güney Kore gibi ülkelerde bölgesel tedarik zincirini ciddi şekilde bozan artan COVID-19 nedeniyle 2022’de hurda pazarının baskı altında kalması bekleniyor. Japon hurda piyasasının ise güçlü iç talep nedeniyle 2022’de güçlü seyretmesi bekleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Champion Iron, Bloom Lake madeninde üretim kapasitesini artırmayı hedefliyor

24 Nisan 2024 Çarşamba

İzdemir çelikhane kapasite artışı hakkında açıklama yaptı

24 Nisan 2024 Çarşamba

İsrail arz sıkıntısı nedeniyle hurda ihracatını sınırlayacak

24 Nisan 2024 Çarşamba

Güney Kore çelik sektöründe durgun iç talep ihracatı tetikliyor

24 Nisan 2024 Çarşamba

Afrika ham çelik üretimi artış kaydetti

24 Nisan 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun