10.158,63 TRY BIST 100 BIST 100
4,50 CNY CNY CNY
34,96 EUR EUR EUR
32,29 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,90 TRY Faiz Faiz
83,06 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
29,52 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,92 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
113,25 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
382,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.472,54 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Çelik Geleceğin Araçlarına Güç Sağlıyor

Bir sonraki elektrikli araç (EV) yollara girmeye başladığında, çelik; kasada, motorlarda ve geleceğin otomobillerine...

Çelik Geleceğin Araçlarına Güç Sağlıyor

Bir sonraki elektrikli araç (EV) yollara girmeye başladığında, çelik; kasada, motorlarda ve geleceğin otomobillerine güç sağlayacak şarj istasyonlarında hayati bir rol oynayacak şekilde ayarlandı.
Dünya mobilite sistemlerinin bir evriminin ortasında. Elektrikli araçlar her zamankinden daha estetik, yüksek performanslı ve verimli. Ve daha yeşil taşımacılığı destekleyen hükümet politikaları sayesinde, önümüzdeki beş yıl boyunca yollarımızdaki EV'lerin sayısında çarpıcı bir artış olduğu belirlendi. Avrupa'da, EV'lerin sayısı 2018'de bir milyondan fazla artarken, Çin'in otomobil pazarı yol göstermeye devam ediyor.

Son yıllarda, çelik, EV maliyetlerinde büyük ölçüde düşük maliyeti ve üstün dayanıklılığından dolayı tercih edilen metal olarak alüminyumdan daha fazla tercih edilmektedir. Gelişmiş Yüksek Mukavemetli Çelikler gibi malzemeler, yüksek yolcu koruması sağlarken araç ağırlığını düşürmede hayati bir rol oynamaktadır.
Örneğin EV üreticisi Tesla, ilk kitlesel pazar teklifi Model 3 için çeliğe geçti. Araçlarında çelik kullanmayı tercih eden diğer üreticiler arasında e-Golf için Nissan ve Volkswagen bulunuyor.
EV'ye güç veren motorlar da çeliğin benzersiz özelliklerine güveniyor. Özel manyetik özellikler içerecek şekilde üretilen elektrikli çelik; trafo ve jeneratörlerde anahtar bir bileşendir. Bu malzeme aynı zamanda bir elektrikli aracın motorundaki sabit bobinler ve çarklarda kullanımı için de hayati öneme sahiptir. Burada motorun verimliliği üzerinde önemli bir etkiye sahiptir, çekirdek enerji kayıplarını en aza indirir ve aracın menzilini arttırır.

Endüstriyel makinelerde kullanılan motorlar tipik olarak 5.000-8.000 RPM arasında çalışır, ancak modern araçlardaki elektrik motorları bundan dört kat daha yüksek hızlara ulaşabilir. Bu, çekirdek kayıplarını artırabilen ve araç performansını olumsuz yönde etkileyebilen önemli bir ısı üretir. Bu devirde, motor parçaları aşırı mekanik gerilime maruz kalır ve burada elektriksel çelik, yüksek dayanıklılığı için güvenilebilir.

2015 yılında çelik üreticisi thyssenkrupp, EV performansı için çıtayı yükselten yeni bir elektrikli çelik geliştirdi. Bu, geleneksel çelikten yapılan motorlara kıyasla çekirdek kayıplarının yaklaşık yüzde 30 daha düşük olmasına neden oldu. Aynı zamanda daha kompakt yüksek hızlı motorlara izin veren, ağırlığı azaltan ve kapladığı alanı azaltan aşırı dayanıklı bir yapıya da sahiptir.
Ancak, EV'ler gittikçe daha verimli, popüler ve uygun fiyatlı hale gelmekle birlikte, bu büyümeyi engelleme potansiyeline sahip bir durum var. O da kapsamlı bir şarj ağıdır. Ve altyapı olması gereken yerde değil. Aslında, Londra merkezli bir veri bilimi ve yazılım şirketi olan Emu Analytics'in yakın tarihli bir araştırmasına göre, 2020 yılına kadar elektrikli taşıtlar için gerekli şarj noktalarında% 83 oranında bir düşüş olduğu tahmin edilmektedir. Bu, şarj istasyonlarında büyük bir tıkanıklığa neden olabilir.
Bu yükü hafifletme sorumluluğu ile görevlendirilen bir dizi elektrikli araç şarj seçeneği araştırılıyor ve çelik genellikle önemli bir bileşendir. CHAdeMO şarj sistemi gibi şarj cihazları; Nissan, Mitsubishi ve Tesla dahil olmak üzere birçok EV üreticisinin bu modele yatırım yapmasıyla önderlik ediyor.
CHAdeMO istasyonlarının üreticileri, kıyı kentleri gibi tuzlu iklimlerde bile, her türlü hava koşulunda sağlamlığı ve dayanıklılığı nedeniyle, şarj cihazlarının konutlarında çelik kullanırlar. Tüm dünyadaki şarj istasyonlarının sayısı arttıkça, daha fazla kırsal ve uzak alan da dahil olmak üzere, bakım ihtiyacı az olan veya hiç bakım gerektirmeyen güçlü bir çelik dış kaplama hizmet güvenilirliğinde kritik bir rol oynayacaktır.

Gelecek hiçbir zaman EV'ler için daha yeşil görünmedi, ancak şarj noktalarının konuşlandırılmaması mülkiyet için büyük bir engel olabilir. Emu Analytics'in CEO'su Richard Vilton'a göre, kilit nokta bu ağı daha erken genişletmeye yatırım yapmak. “Bunu yapan şirketler, yalnızca elektrikli araçlarda küresel lider olma yolunda değil, aynı zamanda sürdürülebilir bir geleceği şekillendirmede araçsal bir rol oynama fırsatına sahip” dedi.
Güvenlikten ödün vermeden verimliliğini arttırmak, yükünü hafifletmek ya da hayati önem taşıyan şarj altyapısının piyasaya sürülmesini sağlamak olsun, çelik, elektrikli taşıtın devrini gerçekleştirmesinde kilit rol oynayacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Paslanmazda antidamping tartışması Bakanlığa taşındı

16 Mayıs 2024 Perşembe

JSW Steel konsolide net karını açıkladı

15 Mayıs 2024 Çarşamba

ABD'nin inşaat demiri ihracatı mart ayında büyük oranda azaldı

15 Mayıs 2024 Çarşamba

Erciyas Çelik Boru net karını artırdı

15 Mayıs 2024 Çarşamba

Uzak Doğu piyasasında fiyatlar dalgalı seyrediyor

15 Mayıs 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun