10,158.63 TRY BIST 100 BIST 100
4.49 CNY CNY CNY
35.03 EUR EUR EUR
32.22 USD USD USD
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42.90 TRY Interest Interest
83.06 USD Fossil Oil Fossil Oil
29.52 USD Silver Silver
4.92 USD Copper Copper
113.25 USD Iron Ore Iron Ore
382.00 USD Ship Dismantling Ship Dismantling
2,472.54 TRY Gold (gr) Gold (gr)

BUSİAD, “Enerji Verimliliğinde Devlet Destekleri” Paneline Ev Sahipliği Yaptı

Enerji verimliliği bilincini artırmak ve iyi uygulamaları paylaşarak kaynakları daha etkin kullanabilme olasılıklarını göstermek amacıyla...

BUSİAD, “Enerji Verimliliğinde Devlet Destekleri” Paneline Ev Sahipliği Yaptı

Enerji verimliliği bilincini artırmak ve iyi uygulamaları paylaşarak kaynakları daha etkin kullanabilme olasılıklarını göstermek amacıyla BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu tarafından organize edilen “Enerji Verimliliğinde Devlet Destekleri” konulu panel BUSİAD Evi’nde gerçekleştirildi. İmalat sektörünün üzerinde durduğu en önemli konular arasında yer alan enerji teşvikleri ve bu alandaki örnek uygulamaların ele alındığı panele akademisyenler, çeşitli firma temsilcileri ve firmaların enerji yöneticileri ve bakım sorumluları katıldı.
Panelin açılışında söz alan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Muhsin Özlükurt, enerji konusunun günümüzün en önemli gereksinimi olduğunu ifade ederek, Bursa’nın çok sayıdaki sanayi bölgesiyle tam bir sanayi şehri olduğunu ve enerji konusunun kent adına büyük önem taşıdığını belirtti. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak enerji konusuna önem verdiklerini ve bu alanda karşılaştıkları sorunlarla yakından ilgilendiklerini ifade eden Özlükurt, böylesi önemli bir konuyu gündeme taşıdığı için BUSİAD’a da teşekkür etti.

Açılış konuşmasının ardından enerji teşvikleri ve firmaların örnek uygulamaları olmak üzere iki bölümden oluşan panele geçildi. Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu’nun moderatörlüğündeki birinci bölümün konuşmacıları Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nden Burhan Güldibi, Tarım ve Kırsal Kalınmayı Destekleme Kurumu Bursa İl Koordinatörlüğü’nden Efe Beşli ve KOSGEB Bursa İl Müdürlüğü’nden Yakup Piri’ydi.

“Rakiplerimiz enerjiyi bize göre daha iyi kullanıyor”
Panelin başında enerji kullanımıyla ilgili tespitlerde bulunan Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu, Türkiye’nin enerjide dışa çok bağımlı olduğuna, bu gerçeğin ülkemizi başta ekonomik ve politik olmak üzere pek çok açıdan etkilediğine işaret etti. Enerji verimliliği konusunda atılacak her adımın fazlasıyla önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Etemoğlu, “Enerji tüketim miktarını ülke olarak arttırıyoruz ancak enerjiyi nasıl kullandığımız da gözden kaçırılmamalı. Türkiye’nin de üye olduğu Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre ajansa üye devletlerin son 10 yıllık enerji yoğunluğu ortalaması yaklaşık yüzde 16,3 iyileşirken bizde yüzde 7,1 geriledi. Rakiplerimiz enerjiyi bize göre daha iyi kullanıyor. Türkiye, 2023 yılına kadar enerji yoğunluğunu 2010 yılına kıyasla yüzde 20 azaltmayı hedefliyor. ISO verilerine göre 2015 yılında Türkiye’de Enerji Yönetim Sistemi belgesi alan firma sayısı 100 iken, Almanya’da 5 bin 931, İngiltere’de ise bin 464’tür. Bu açıdan bakıldığında sanayinin atacağı daha çok adım var. Gereksiz kullanımlar, aşırı tüketim, dağıtım dönüşüm kayıpları, optimizasyon eksiklikleri, atık ısı ve alternatif enerji kaynakları gibi alanlarda daha çok çalışmalıyız” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu’nun ardından söz alan Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Yetkilisi Burhan Güldibi Türkiye’nin genel enerji durumu, enerji tüketimi, tasarruf potansiyelleri, gelecek planları, enerji yönetimi, yükümlülükler ve destekler hakkında detaylı bilgi verdi. Tarım ve Kırsal Kalınmayı Destekleme Kurumu Bursa İl Koordinatörlüğü Yetkilisi Efe Beşli de kırsal alanda yürütülen enerji verimliliği projelerine değinerek, tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar ve bu yatırımlara verilen desteklerle ilgili sunum yaptı. Beşli’nin ardından söz alan KOSGEB Bursa İl Müdürlüğü’nden Yakup Piri de kurum olarak enerji verimliliği alanında yürüttükleri destek programlarını tanıttı.

Panelin ikinci oturumunda TOFAŞ AŞ adına söz alan Proje Metot Uzmanı Ömer Gümüş TOFAŞ’ta yapılan verimlilik artırıcı projeler ve bu projelerin uygulama süreçlerine değindi. Coşkunöz Metal Form AŞ Merkez Bakım Kısım Müdürü ve Enerji Yöneticisi Ercan Aydemir de firmalarında hayata geçirdikleri verimlilik arttırıcı projeler ve enerji yönetim sistemi uygulamaları hakkında bilgi verdi.  

 

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

US confirms 25% steel tariff on China

Wednesday, May 15, 2024

Jindal Shadeed Iron and Steel (JSIS) is commissioning three new facilities

Wednesday, May 8, 2024

Israel to impose four-point sanctions on Türkiye

Monday, May 6, 2024

Türkiye has completely suspended its trade with Israel

Friday, May 3, 2024

The impact of tensions between Iran and Israel on the global steel market

Tuesday, April 30, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now