10.173,42 TRY BIST 100 BIST 100
4,48 CNY CNY CNY
34,80 EUR EUR EUR
32,25 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,60 TRY Faiz Faiz
82,97 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,55 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,48 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
5,01 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
114,53 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
382,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.447,52 TRY Altın(gr) Altın(gr)

buildingSMART nedir?

buildingSMART dünya çapında yapı sektörünün kullanımına yönelik açık ve uluslararası veri standartları geliştirmek yoluyla endüstrinin sayısal dönüşümünde öncülük eden açık, tarafsız ve uluslararası kar amacı gütmeyen bir organizasyondur.

buildingSMART nedir?

buildingSMART International (bSI) ilk olarak 1995 yılında kuruldu, geliştirdiği Industry Foundation Classes (IFC) standardı, Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO) tarafından 2012 yılında onaylanarak, 2013 yılında ISO statüsüne kavuştu. BIM, verilerin kavramsal yapısı ile yazılımlar arası veri alışverişini IFC standardı ile tanımlanmaktadır. buildingSMART, ISO ile ilintili olarak IFC Standartları ailesi ile ilgili Teknik Alt Komite'ye başkanlık eder. Ayrıca Open Geo-Spatial Consortium (OGC) ile ortak bir kuruluştur. Yine bu konularda CEN (European Committee for Standardization) gibi dünyada şartnameleri oluşturan kurumlarla yakın çalışmalar yürütmektedir.

Organizasyon

buildingSMART, ülke şubeleri ve doğrudan üyelerinden oluşur: Ülke şubeleri, kendi ülkelerinde openBIM'in uygulanmasıyla ilgilenen yerel üyelik organizasyonlarıdır. Ülke şube yönetimi buildingSMART International üyeleri tarafından oluşurken, buildingSMART International üyeliği ise dünya çapındaki tüm kurumsal firmalara açıktır. Şu anda 21 ülke kuruluşu bulunmaktadır: Avustralasya, Avusturya, Benelüks, Kanada, Çin, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Kore, Norveç, Polonya, Rusya, Singapur, İspanya, İsviçre, Türkiye, Birleşik Krallık ve İrlanda ile ABD.

buildingSMART Türkiye

Tasarım, inşaat ve işletmeyi kapsayan yapı sektörü genelinde çalışma süreçleri, yeni gelişen teknolojilerle sayısallaşıyor. BIM yani Türkçesiyle “Yapı Bilgi Modellemesi” sayesinde inşaat ve yapı sektörü; hız, verimlilik, sürdürülebilirlik ve ekip çalışması avantajlarına kavuşuyor. Ülke ekonomisinde yapı sektörünün büyük bir payı bulunuyor dolayısıyla BIM’in önemi hem yurt dışındaki projelerdeki gereksinimler hem de Türkiye’de sektörün bu yönde evrilmesi doğrultusunda her geçen gün artıyor. Bölge ve dünya pazarlarında rekabet edebilmek ve verimliliği artırmak için BIM ve beraberinde getirdiği sayısal uygulamaların tüm paydaşlarca doğru anlaşılıp yönlendirilmesi, geliştirilmesi ve yaygın olarak uygulanması kaçınılmaz bir gerek haline gelmiş durumda.

Türkiye’de BIM konusunda yapılan toplantı, seminer ve konferanslarda bir araya gelen müteahhit, müşavir ve yazılım sektörü temsilcileri ile akademisyenlerden oluşan kalabalık bir grup, bu konuda bir odak oluşturulması gerektiği konusunda hemfikir. Ülkemizde bu odağın oluşturulması için en uygun ilk adım, dünyada yapı sektöründe gerçekleşen bu sayısal dönüşüme öncülük eden buildingSMART (http://buildingsmart.org) çatısı altında bir şubenin kurulması olarak belirlendi. BIM adı altında sektörümüzde yaşanan sayısallaşmayı geliştiren, destekleyen ve yaygınlaştıran bir odak olarak kurmayı hedeflediğimiz buildingSMART Türkiye, Türkiye İMSAD’ın “Türk inşaat sanayisinin itici gücü olmak, bütünü büyütmek, kuralların oluşturulmasına ve uygulanmasına, sektöre ve firmalara değer katmak” vizyonuyla ve dolayısıyla “Türk inşaat malzemeleri sanayisinin temsilinde çözüm odaklı yönetim anlayışı tüm paydaşlar için en yüksek değeri yaratma…” misyonuyla örtüşüyor.

buildingSMART Türkiye’nin gelecekteki faaliyetleri arasında inşaat sektörünün büyümesine yönelik, sektörün çalıştığı alanlarda düzenleyici ve denetleyici kurallar oluşmasını sağlamak, sektör için bilgi merkezi olmak ve tüm firmaların ortak konularında gelişimlerini sağlayacak çalışmalar yer alıyor.

buildingSMART Türkiye Çalışma Grubu 400’ün üzerinde üyesiyle, inşaat malzemesi sanayisinin çatı örgütü Türkiye İMSAD’ın ev sahipliğinde, BIM uygulamasının sektörde yaygınlaşması için 2017’den beri çalışmalar gerçekleştirip toplantılar düzenliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

ABD, Çin'e %25 çelik tarifesini doğruladı

14 Mayıs 2024 Salı

Jindal Shadeed Iron and Steel (JSIS) üç yeni tesisi faaliyete geçiriyor

8 Mayıs 2024 Çarşamba

İsrail’den Türkiye’ye dört maddelik yaptırım kararı

6 Mayıs 2024 Pazartesi

Kırgız-Özbek otomobil fabrikasının açılması planlanıyor

3 Mayıs 2024 Cuma

Türkiye, İsrail ile olan ticaretini tamamen durdurdu

3 Mayıs 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun