10.319,96 TRY BIST 100 BIST 100
32,25 USD USD USD
4,49 CNY CNY CNY
34,99 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,53 TRY Faiz Faiz
83,58 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
29,64 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,91 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,33 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
382,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.467,82 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Bitcoin İçin Yasal Düzenleme Şart

Prof. Helvacı, ‘’Bitcoin’in Türkiye’deki piyasalarda geçerli olarak kullanılabilmesi için yasal düzenleme şart. Aksi takdirde ciddi mağduriyetler doğabilir’’ dedi.

Bitcoin İçin Yasal Düzenleme Şart

Dijital para birimi ‘Bitcoin’ adından söz ettirmeye devam ediyor. Değer üstüne değer kazanışıyla gündemden düşmeyen, sinema filmlerine konu olan ‘Bitcoin’ ile ilgili ekonomi dünyasından farklı sesler yükseliyor. Bitcoin bir balon mu, yoksa geleceğin para birimi mi? Tartışmalar devam ederken İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Helvacı, Bitcoin ile ilgili önemli bir soruyu gündeme taşıdı: “Bitcoin’ in yasal temeli var mı?’’

24 Aralık 1937 tarihli ve 3290 sayılı Devlet Hesaplarında Liranın Esas Olarak Kabulü Hakkında Kanun’a dikkat çeken Prof. Helvacı, “Bugün Türk Lirası’na duyduğumuz güvenin ve alış veriş hayatında Türk Lirası’nı kullanabilmemizin temeli bu kanundur. Bu kanun Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Para Birimi Hakkındaki Kanun’un 5. maddesi ile 1 Ocak 2005 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırılmıştır ve yine bu Kanunun 1. maddesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devletinin para birimi “Yeni Türk Lirası” olarak kabul edilmiştir. Hatırlanacağı üzere “Yeni Türk Lirası’nın kabulü ile paradan 6 sıfırın atılması da yapılan bu değişiklikle mümkün olabildi. Daha sonra Bakanlar Kurulu kararı ile Yeni Türk Lirası’ndaki ‘Yeni’ ibaresi de kaldırıldı. Bütün bu değişiklikler hep bu yasal düzenlemeler ile gerçekleşti. O halde Bitcoin adı verilen dijital paranın geçerli olarak kullanılabilmesi için de yasal düzenlemeler yapılması şart. Bitcoin yasal zemine oturtulmadan ekonomik hayatın içine dâhil olursa birçok mağduriyetle karşı karşıya kalınabilir” dedi.

Bitcoin Miras Yoluyla Mirasçılara Geçer mi?

‘’Bitcoin’le maaş ödemesi yapılabilecek mi, bu para internet alışverişlerinde mi geçerli olabilecek, bu gibi sorulara cevap verebilmek için mevzuattaki boşluklar doldurulmalı’’ diyen Prof. Helvacı Miras Hukuku kapsamında da Bitcoin’le ilgili hukuki zeminin hazırlanması gerektiğine dikkat çekti. Prof. Helvacı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir kişi vefat ettiğinde miras yoluyla intikali mümkün olan malvarlığı değerleri onun mirasçılarına geçer. Kişinin taşınırları, örneğin arabası, teknesi; taşınmaz malları, örneğin evi, arazisi, aynı şekilde kasasındaki veya banka hesaplarındaki paraları da mirasçılarına geçer. Peki Bitcoin? Bitcoin de varislere geçebilir mi? Bitcoin bir yasal temele kavuşmadığı sürece Bitcoin’in miras yoluyla intikali de birçok tartışmanın ortaya çıkmasına ve mağduriyetin yaşanmasına neden olabilir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Chery ve BYD, Türkiye'de fabrika açmayı planlıyor!

17 Mayıs 2024 Cuma

Enerji sektöründe kriz: Pek çok şirket konkordato ilan etti

16 Mayıs 2024 Perşembe

ABD, Çin'e %25 çelik tarifesini doğruladı

14 Mayıs 2024 Salı

Jindal Shadeed Iron and Steel (JSIS) üç yeni tesisi faaliyete geçiriyor

8 Mayıs 2024 Çarşamba

İsrail’den Türkiye’ye dört maddelik yaptırım kararı

6 Mayıs 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun