Ticaretin yapılmaya başladığı günden beri barter sistemi var. Ancak son dönemde Türkiye’de piyasadaki kilidi çözmek için sistem çok farklı şekillere evriliyor. Öyle ki iflas noktasına gelen bazı sanayiciler için sistem bir nefes alma imkanı sağlıyor; bu paralelde de gayrimenkulde bir hareket yaratıyor.
Sistem nasıl işliyor?
Barterın bu en yeni uygulaması şu şekilde işliyor: Piyasaya borçlarını ödeyemeyen bir sanayici var...
Bu şirkete X diyelim. Uzun süredir tahsilat yapamayan alacaklılar şirketin kapısına dayanmış durumda. X şirketi zorda, nefes alacak hiçbir alan kalmamış. Burada barter sistemi ile kilidi çözmek için devreye giriliyor. Sanayiciden borcu devralınıyor. Örneğin 10 milyon TL seviyesinde bir borç bu. Borcunuzu biz ödeyeceğiz denilerek bu borç üstleniliyor. Daha sonra alacaklılarla toplanılıyor; bu borcun devralındığı açıklanıyor.
Bu paralelde Y gayrimenkul projesine gidiliyor; bir süredir satış yapmakta zorlanan bir proje... Bu projeden 10 milyon TL’lik gayrimenkul alınacağı söylenerek iskonto isteniyor. Yüzde 40 seviyesinde iskonto alınıyor. Daha sonra alacaklılara, “Gidin Y projesinden fiyat alın, ancak yüzde 10 iskonto alabilirsiniz, ama biz size yüzde 20 iskonto ile alacağınızı bu projeden konut vererek ödeyeceğiz” deniliyor. Böylece sanayici borcunun bir kısmını ödemiş ve nefes almış olurken, hem barterı yapan, hem alacaklı, hem de gayrimenkul projesinin yatırımcısı kazanıyor...
Uygulama son dönemde gayrimenkul projelerinden toplu alımlarda alınabilen iskonto arttıkça daha da popülerleşti. Bu işi meslek olarak uygulamaya başlayanlar da var, yöntemi uygulayan barter şirketleri de... Piyasada çok konuşulan bu uygulamanın farklı sektörlerde yansımaları var. Örneğin zor durumdaki yerel bir marketten alacağı olan peynir üreticisi; “Bana da böyle bir teklif geldi. 1 milyon alacağıma karşı bir barter firması kapımı çalarak daire teklif etti” dedi.
Sistemi uygulayan firmalardan biri de Garanti Barter. Şirket tarafından sistem bir borç yapılandırması olarak tanımlanıyor. Borçlu şirketin diğer şirketlere olan borçları, Garanti Barter tarafından yapılandırılıyor. Alacaklı şirketler ile iletişime geçerek devraldığı borcun yapılandırılmasına ilişkin bilgilendirme yapılıyor ve sistem içindeki üye gayrimenkul şirketleri vasıtasıyla, gayrimenkul sunumları gerçekleştiriliyor. Böylelikle hem üye havuzu büyütülüyor hem alacaklı şirket hem de gayrimenkul şirketleri kazançlı çıkıyor.
Malzemecilerin %36’sına barter teklifi geliyor
İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan, 2017 Barter Deneyimleri Araştırması'ndan 4 sonuca ulaştıklarını belirterek, şunları söyledi: "İnşaat malzemeleri üreticilerinin yüzde 36.1’i 2017 malzeme satışında barter teklifi ile karşılaştı. İnşaat malzemeleri üreticilerinin yüzde 8.2’si satışlarında barter yöntemini kullandı. Barter ile yapılan satışların toplam satışlar içindeki payı yüzde 1-9 aralığını geçmedi. İnşaat malzemeleri üreticilerinin yüzde 33.3’ü, kabul etmedikleri barter teklifleri nedeniyle iş kaybına uğradı.”
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı