Albanese Şanghay’da yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük çelik üreticisi olan Çin’i, sektördeki aşırı kapasite sorununu çözmeye ve karbon emisyonlarını azaltacak adımlar atmaya davet etti.
Albanese, “Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak için çelik değer zincirlerinin karbonsuzlaştırılması gerekecek. Bu süreç, hem Avustralya'nın hem Çin’in uzun vadeli ekonomik çıkarlarını güçlendirme potansiyeli taşıyor,” dedi.
Ticaret Devam Ediyor, Ama Riskler de Büyüyor
Çin’in geniş çelik sektöründe kullandığı demir cevherinin yaklaşık üçte ikisi Avustralya’dan temin ediliyor. Avustralya hükümetinin son tahminlerine göre, bu ticaretin ülkeye bu mali yıl içinde 105 milyar Avustralya doları (yaklaşık 69 milyar ABD doları) kazandırması bekleniyor.
Ancak çelik sektörünün küresel karbon emisyonlarının yaklaşık %10’unu oluşturması nedeniyle, sürdürülebilirlik çabaları Avustralya için bu kritik gelir kaynağını tehdit ediyor. Zira düşük kaliteli Avustralya cevheri, doğrudan yeşil çelik üretimine uygun olmadığı için ek işlem aşaması gerektiriyor.
Yeşil Demir Dönüşümü
Bu süreçte hidrojen ya da biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla işlenen cevher, “yeşil demir” olarak adlandırılıyor ve yeşil çelik üretimi için düşük karbonlu temel oluşturuyor.
Sektörel bir düşünce kuruluşunun analizine göre, Avustralya yeşil demir üretiminde geç kalırsa, demir-çelikten elde ettiği gelirin yarısını kaybedebilir. Öte yandan, bu alanda başarılı bir dönüşüm gerçekleştirilirse gelirin iki katına çıkabileceği tahmin ediliyor.
Dev Madencilik Şirketleri Hazır
Toplantıya, Avustralya’nın önde gelen madencilik şirketleri Rio Tinto, BHP ve Fortescue katıldı. Bu şirketlerin hepsi şu anda yeşil demir projeleri yürütüyor. Fortescue’nun ise bu yıl içerisinde bir pilot tesiste üretime başlaması bekleniyor.
Fortescue'nun kurucusu Andrew Forrest, Çinli çelik üreticileri ile kurulan bu tür ilişkilerin sadece ekonomik değil, aynı zamanda jeopolitik bağların güçlenmesine de katkı sağladığını belirtti. Forrest, Çin ile ilgili güvenlik kaygılarının “dikkat dağıtıcı” olduğunu ve iki ülke arasında kurulan güvene dayalı ilişkilerin zarar görmemesi gerektiğini ifade etti.
Güvenlik Gölgesi
Forrest’ın açıklamaları, Çin’in yılın başlarında Tasman Denizi’nde gerçekleştirdiği canlı mühimmat tatbikatları hakkında Avustralya ve Yeni Zelanda’ya yeterli uyarıda bulunmaması nedeniyle oluşan gerilime atıfta bulundu. Ancak Avustralya yönetimi, bu tür jeopolitik gerilimlere rağmen ekonomik ortaklıkların sürdürülmesi gerektiğini vurguluyor.
Reuters
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı