ASSOFERMET, bugün (13 Mayıs 2025) yaptığı açıklamada Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan Çelik ve Metaller Eylem Planı’na ilişkin değerlendirmelerini duyurdu. Planı genel hatlarıyla olumlu karşıladıklarını belirten dernek, içeriğin yeterince somut olmadığını ve sektörün gerçek ihtiyaçlarına yanıt vermediğini ifade etti.
ASSOFERMET, planın AB çelik endüstrisini korumaya yönelik bir niyet göstergesi taşısa da, mevcut kriz ortamında yalnızca üretime odaklanan ve talep canlandırmaya yönelik önlemler içermeyen bir yaklaşımın yetersiz kaldığını vurguladı.
“Talep Eksikliği Göz Ardı Ediliyor”
AB genelinde yaklaşık 156 üretim tesisi ve 300 bin çalışanı kapsayan çelik endüstrisinin, düşük maliyetli üretim yapan ülkelerle rekabet etmekte zorlandığına dikkat çeken dernek, mevcut durumda üretim kadar tüketimin de desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. ASSOFERMET, özellikle yarı mamul ve nihai çelik ürünlerini kullanan imalat sektörünün göz ardı edilmesinin zincirleme ekonomik sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.
“Tüketim Artmazsa 13,6 Milyon İş Tehlikede”
Covid-19 sonrası toparlanma sürecinde, tedarik zincirindeki işletmelerin üçüncü ülkelerden çelik ithal ederek AB üretimini desteklediğini hatırlatan açıklamada, kaybedilen pazar talebinin yeniden canlandırılmasının, AB içi üretimin ve istihdamın sürdürülebilirliği açısından kritik olduğu belirtildi. Derneğe göre, çelik tedarik zincirinde yaşanacak bir daralma, 13,6 milyon kişinin çalıştığı sektörlerde ciddi iş kayıplarına yol açabilir.
CBAM’ın Kapsamı Genişletilmeli
Dernek ayrıca, AB'nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın (CBAM), şu anda yalnızca belirli yarı mamul ve mamul ürünleri kapsadığını, ancak kapsamın genişletilmemesi durumunda Avrupa ürünlerinin rekabet gücünü kaybedeceğini belirtti. Fiyat uyumlarının enflasyonist etkiler doğurabileceği uyarısında bulunan ASSOFERMET, CBAM’ın nihai çelik ürünleri de kapsayacak şekilde güncellenmesini önerdi.
“Yeşil Çelik Talebi Yok, Ekonomik Destek Şart”
Dernek, yalnızca “yeşil çelik” üretimini teşvik eden önlemlerin yeterli olmayacağını, zira bu ürünlere yönelik piyasa talebinin çok düşük seviyelerde kaldığını belirtti. Avrupa çelik endüstrisinin toparlanması için en az üç yıllık bir ekonomik müdahale ve tüketimi teşvik edici yapısal desteklerin şart olduğunu vurgulayan ASSOFERMET, AB bütçesi kapsamında KOBİ’lere yönelik vergi kredileri, hibe ve düşük faizli krediler gibi çeşitli teşvik mekanizmalarının devreye alınmasını önerdi.
“İthalata Bağımlılık Artıyor, İç Pazar Canlandırılmalı”
Ticaret önlemleriyle ithalatın kısıtlanmasının, yalnızca üreticiyi koruduğu ve nihai kullanıcılar açısından maliyetleri artırdığı ifade edilen açıklamada, çelik içeriği yüksek ürünlerin ithalatına karşı iç pazarda daha etkili koruma mekanizmaları talep edildi. Ayrıca, kamu ihalelerinde AB üretimi çelik kullanımının zorunlu hale getirilmesi ve yüksek çelik içeriğine sahip ürünlerde KDV indirimi gibi ilave öneriler de gündeme getirildi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı