10.082,77 TRY BIST 100 BIST 100
4,50 CNY CNY CNY
34,69 EUR EUR EUR
32,37 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,34 TRY Faiz Faiz
88,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
26,78 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,59 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
118,51 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.427,31 TRY Altın(gr) Altın(gr)

ArcelorMittal South Africa politika ve pazar engelleriyle karşı karşıya

ArcelorMittal South Africa, politika engelleri ve piyasa kısıtlamaları nedeniyle çelik sektöründe çalkantılarla karşı karşıya kaldı.

ArcelorMittal South Africa politika ve pazar engelleriyle karşı karşıya

ArcelorMittal South Africa, çelik değer zincirindeki aşırı politikalar ve yetersiz piyasa rekabeti nedeniyle bir trajediyle karşı karşıya. 2006 ROU, Çin'in çoğu kapitalist ekonomi gibi, hafif bir devlet müdahalesi ile faaliyet gösterdiğini varsayıyor. Ancak pek çok ülke anti-damping soruşturmalarında Çin'e piyasa ekonomisi statüsü vermeyerek daha büyük anti-damping vergilerine yol açıyor. Güney Afrika ROU'yu elinde tuttuğu sürece, anti-damping eylemleri, özellikle çelik konusunda, sadece sınırlı faydalar sağlayacaktır.

Güney Afrika 2010 yılı civarında telafi edici vergi aracını kullanmayı bıraktı, bu da ithal çeliğin sübvansiyon bileşeniyle doğrudan mücadele edemeyeceği anlamına geliyor. Bu karar BRICS'e katılmanın verdiği heyecanla Dr. Rob Davies tarafından alındı. 2015'ten 2022'ye kadar küresel çapta yaklaşık 202 telafi edici vergi uygulanmış olup, bunların %52'si baz metallere (neredeyse tamamı çelik) yöneliktir. Bu dönemdeki tüm telafi edici eylemlerin %47,7'si Çin'e yönelikti, dolayısıyla çelik sübvansiyonlarının büyük bir kısmının Çin tarafından sağlandığını varsaymak doğru olabilir.

İmalat ve inşaat faaliyetlerindeki düşüş aynı zamanda daha az hurda çeliğin mevcut olduğu anlamına geliyor ve mini değirmenlerin ucuz hurda çelikle stoklanmasının yolu Fiyat Tercih Sistemi'nden (PPS) geçiyor. PPS'nin yerini alması beklenen hurda çeliğe uygulanan %20'lik ihracat vergisi artık ihraç edilen tüm hurda çeliğe eklendiğinden, hurda çeliğin yurtiçi satışında %30'luk zorunlu bir indirim söz konusudur.

Endüstriyel Kalkınma Kurumu'nun Güney Afrika'daki çeliğin yaklaşık %20'sini üreten mini değirmenlere olan 14 milyar Rublesi, hem PPS hem de hurda metal ihracat vergilerine kilitlenmiş durumda. Bunu Amsa'nın piyasa değeri olan 1.4 milyar R ile karşılaştırdığımızda, Güney Afrika çeliğinin %50'sini üretmelerine rağmen, mini değirmenler tamamen fabrikalardan, madenlerden ve inşaat şirketlerinden gelen destek ve sübvansiyonlara bağımlıdır. Güney Afrika'daki en büyük hurda çelik tedarikçisi olan Transnet, sübvansiyona doğrudan katkıda bulunuyor.

Yılda yaklaşık 3 milyon ton hurda çelik üretilmekte, bunun 160.000 tonu (%5) ihraç edilmekte, bakiyesi ise mini değirmenler tarafından yerel olarak tüketilmektedir. Eğer bu hurdanın tamamı PPS'den (küresel fiyatların %30 altında) satılırsa, bu durum 2023 yılında ekonominin üretken kısmından devlete bağlı mini fabrikalara yaklaşık 8,5 milyar R değerinde bir değer transferi ile sonuçlanacaktır.

Bu nedenle ideal olarak PPS'nin daha makul bir seviyeye çekilmesi ya da ihracat vergilerinin devam etmesi ve PPS'nin kaldırılması gerekebilir. Bu, Amsa'nın piyasayla oynayarak birincil çelik üreticisinin yarısının kapanmasına ve geriye sadece yerel olarak tüketilen çeliğin %20'sini sağlamak için ekonomiden 8.5 milyar Rupi çeken mini fabrikaların kalmasına neden olmasını engelleyecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

İran çelik endüstrisi, 10 milyar dolarlık ihracat hedefliyor

30 Nisan 2024 Salı

Hyundai Steel, düşen performansına rağmen yatırımlarına devam ediyor

30 Nisan 2024 Salı

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan enflasyon muhasebesi kararı

30 Nisan 2024 Salı

Çin sıcak haddelenmiş rulo piyasasında toparlanma bekleniyor

30 Nisan 2024 Salı

POSCO’dan yüksek fırınlarını değiştirmek için büyük yatırım

30 Nisan 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun