10.208,65 TRY BIST 100 BIST 100
34,67 EUR EUR EUR
32,38 USD USD USD
4,49 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,27 TRY Faiz Faiz
83,94 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
26,74 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,50 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,55 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.402,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Arap Çelik Zirvesi bölgesel eğilimleri, ekonomik zorlukları ve 2024 sürdürülebilirlik hedeflerini vurguluyor

16. Arap Çelik Zirvesi katılımcıları, Arap bölgelerindeki çelik endüstrisinin farklı eğilimler göstermesi de dahil olmak üzere birçok önemli konuyu tartıştı.

Arap Çelik Zirvesi bölgesel eğilimleri, ekonomik zorlukları ve 2024 sürdürülebilirlik hedeflerini vurguluyor

16. Arap Çelik Zirvesi katılımcıları, Arap bölgelerindeki çelik endüstrisinin farklı eğilimler göstermesi de dahil olmak üzere birçok önemli konuyu tartıştı:

Körfez Bölgesi: 2023'te büyümede %7,1'den %3,4'e bir yavaşlama gözlemleniyor. Önemli bir itici güç olan Suudi Arabistan ekonomisi, proje gecikmeleri ve artan faiz oranları nedeniyle çelik tüketiminde %4,8'lik bir düşüş yaşadı. Diğer Körfez ülkeleri tüketim oranlarını korudu. 2024'te beklenen büyüme, ekonomik çeşitlendirme, gayrimenkul toparlanması ve stratejik projelerle ilişkilendiriliyor.

Kuzey Afrika: Yüzde 4'lük büyüme oranı ile istikrar, ancak tamamlanan projeler, ertelenen girişimler ve döviz için finansal stratejiler nedeniyle 2023 yılında çelik tüketiminde yüzde 20'lik bir düşüş görüldü. Askıya alınan projelerin yeniden başlamasıyla 2024 yılında iyileşme bekleniyor.

Doğu Akdeniz: Dalgalı bir büyüme oranına sahip ekonomik karmaşıklık yaşandı (%3,0, %4,6, %3,0). Çelik tüketimi 2021/2022 arasında %13 arttı ancak 2022/2023'te istikrar kazandı. Irak sektöre hakim durumda. Suriye'deki istikrar yatırımlar için bir teşvik olarak görülüyor. Büyük bir üretim-tüketim açığı yatırım fırsatları sunuyor.

Çelik İhracatı ve İthalatı: Özellikle Kuzey Afrika (%60) ve Körfez ülkelerinden (%22) olmak üzere çelik ihracatında %40 oranında artış bekleniyor. İthalat hacimleri 2023 yılında BAE, Irak ve Suriye'nin öncülüğünde %7 oranında azaldı. Doğu Akdeniz en büyük ithalatçı (%45) iken, Kuzey Afrika en az ithalat yapan (%15) ülke oldu.

Kişi Başına Üretim ve Tüketim:
Arap ülkeleri genişleme potansiyeli ile avantajlı bir konuma sahip. Zorluklar arasında ekonomik büyüme oranında düşüş, çelik üretimi ve tüketiminde %2,5-%7,5 oranında azalma ve petrol fiyatları ile enerji fiyatlarının etkisi yer alıyor.
2024 için görünüm: Artan petrol ihracatı (OPEC+) ve enflasyonu kontrol altına alma çabaları sayesinde 2024 yılında çelik üretimi ve tüketiminde iyileşme beklentisi olumlu. Bazı Arap şirketleri karbondioksit emisyonlarını azaltma konusunda ilerleme kaydederek sektörün sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığını vurguladı. Doğu Akdeniz, gelecekteki yatırımlar için umut verici bir bölge olarak tanımlanıyor.

Arap Çelik Zirvesi'nin temsilcisi olan Arap Demir Çelik Birliği Genel Sekreteri Dr. Kamel Djoud durumun aciliyetinin altını çizerek şunları söyledi: "Çelik endüstrisi, çevresel hususların küresel politikalarda ön planda olduğu bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Rekabetçi ve sürdürülebilir kalabilmek için Arap çelik sektörünün proaktif bir şekilde uyum sağlaması hayati önem taşıyor. Tanık olduğumuz küresel bölgesel bloklaşmalar ışığında tüm Arap çelik şirketlerinin isteklerini karşılayan alternatif bir Arap bölgesel pazarı yaratma kabiliyetimizi elde etmek için bu zorluklarla başa çıkmak ve bunları aramızdaki gelişim ve entegrasyon için fırsatlara dönüştürmek üzere birlikte çalışmaya kararlıyız."

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Kenya'daki sel felaketi çelik sektörünü olumsuz etkiliyor

3 Mayıs 2024 Cuma

Türkiye’nin hurda ithalatı mart ayında %21,5 azaldı

3 Mayıs 2024 Cuma

Otomotiv satışları nisan ayında geriledi

3 Mayıs 2024 Cuma

Coal India’nın kömür üretimi Nisan ayında yükseldi

3 Mayıs 2024 Cuma

Dış ticaret açığı nisan ayında yüzde 13,3 arttı

3 Mayıs 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun