10.055,98 TRY BIST 100 BIST 100
34,72 EUR EUR EUR
32,21 USD USD USD
4,48 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,87 TRY Faiz Faiz
83,49 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,48 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,80 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
116,81 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
382,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.428,73 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Akhisar, zeytinyağında “marka şehir” olacak

Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şube Yönetimini ağırlayan Borsa Başkanı Alper Alhat, Akhisar'ın zeytin ve zeytinyağındaki yeni hedeflerini paylaştı.

Akhisar, zeytinyağında “marka şehir” olacak

Türkiye’nin sofralık zeytin üretim merkezi Akhisar’da zeytin hasadı devam ediyor. Zeytinyağında marka şehir olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Akhisar’da seneye her fabrikada zeytinyağı tadım personeli olacak. Türkiye’nin yeşil zeytin rekoltesinin yüzde 75’ini, siyah zeytin rekoltesinin ise yüzde 30’unu karşılayan Akhisar, zeytinyağında “marka şehir” olmak için çalışmalarına devam ediyor. Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, “Akhisar’dan 95 ülkeye zeytin ihracatı var. Zeytinyağını ise ABD, Çin, Japonya, Güney Kore, Kanada ve Avustralya başta olmak üzere 42 ülkeye ihraç ediyoruz” dedi.

Zeytinyağında en iyi kalite Akhisar’ın zeytinyağında yeni ataklara hazırlandığını söyleyen Alhat “Biz Akhisar’da üç yıldır, 67 fabrikada soğuk sıkım yapıyoruz. Ambalajda raf ömrünü yükseltecek ürün üretmeye başladık. Önümüzdeki yıl her fabrikada dünyada akredite olmuş bir zeytinyağı tadım personeli olmasını planlıyoruz” dedi. “Destek şart” Markalı ihracat desteğinin artması gerektiğinin altını çizen Alhat “Biz ihracatı ‘rakip ülkelere tedarikçilik’ olarak algılayanlardan farklı düşünüyoruz. Artık katma değer yaratan ihracat modellerini güçlendirmemiz şart” dedi. Yıllar önce 600 dolar ambalajlı zeytinyağı desteği verilirken, bu desteğin TL’ye çevrilmesi ve dövizin hızlı artışıyla ambalajlı satışların eridiğini belirten Alhat “Bugün 1600 lira seviyesinde. Destek tekrar iyi bir seviye çıkartılabilirse ambalajlı ihracat şahlanır” diye konuştu.

“Tüketim düşmemeli’

Düşük destek miktarı nedeniyle ambalajlı ihracat yerine dökme ihracat kolaycılığının sektöre hakim olduğuna dikkat çeken Alhat “Yüksek döviz kuru nedeni ile görece ucuz kalan zeytinyağımız, yurtdışındaki rakip zeytinyağı firmalarının iştahını kabartıyor” dedi. Geçen yıl “yasak var” denildiği ve zeytinyağı rekoltesi bir önceki yıldan eksik olduğu halde özel izinler ile yine bir önceki yıla göre daha fazla dökme zeytinyağı ihracatı yapıldığını vurgulayan Alhat “Çiftçi kazanmadı, sanayici de kazanmadı. Peki kim kazandı? Rakip ülkelerin firmaları ve bu izinleri almayı becerebilen ülkemizdeki komisyoncuları. Rekoltenin düştüğü yıl, dökme ihracat artınca binbir emekle 0,8’den 2 litreye taşıdığımız kişi başı zeytinyağı iç tüketimimiz ne yazık ki 1,4’lere kadar düştü, düşmemeli” diye konuştu.

“Pozitif ayrımcılık” çağrısı

Zeytinyağının pozitif ayrımcılığa ihtiyacı olduğunu dile getiren Alper Alhat, zeytinyağının perakende KDV’sinin yüzde 8'den yüzde 1’e indirilmesi taleplerini hatırlattı. Alhat, “Her türlü fedakarlığı yapan zeytin üreticilerinin bugün geldiğimiz noktada pozitif ayrımcılığa ihtiyacı var. Yüzde yüz milli ve yerli üretim olan zeytin ve zeytinyağı sektörü yıllardır zorda ancak maalesef uzun süredir talep ettiğimiz KDV indirimi yapılmadı. Diğer bitkisel yağların ithalatında yüzde 30 civarında gümrük vergisinden feragat edilirken, zeytinyağında KDV indirimine gidilmedi. Zeytinyağı sektörü yüzde 30 desteklense, bu çiftçi dağa taşa zeytin diker” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

ABD, Çin'e %25 çelik tarifesini doğruladı

14 Mayıs 2024 Salı

Jindal Shadeed Iron and Steel (JSIS) üç yeni tesisi faaliyete geçiriyor

8 Mayıs 2024 Çarşamba

İsrail’den Türkiye’ye dört maddelik yaptırım kararı

6 Mayıs 2024 Pazartesi

Kırgız-Özbek otomobil fabrikasının açılması planlanıyor

3 Mayıs 2024 Cuma

Türkiye, İsrail ile olan ticaretini tamamen durdurdu

3 Mayıs 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun