10.218,58 TRY BIST 100 BIST 100
34,72 EUR EUR EUR
32,21 USD USD USD
4,48 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
43,15 TRY Faiz Faiz
82,47 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,06 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,66 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
115,89 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
382,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.435,13 TRY Altın(gr) Altın(gr)

5 Saniyede "Çek" Sorgusu

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, ''KKB, 2012 yılında çek raporu ve risk raporunu üretmekle, reel sektöründe birbirleri üzerinde aldıkları riski yönetebilecekleri ürünler üretmeye başladı'' dedi.

5 Saniyede "Çek" Sorgusu

KKB'nin yeni hizmet binası açılışı ve E-Rapor Sistemi'nin tanıtım toplantısında konuşan Akdeniz, toplam 135 üyeye sahip bir paylaşım şirketi olduklarını belirterek, Dünyada kredi bürolarının performansı daha çok sorgulama sayıları ile ölçülür. 2001 yılında 6 milyon olan sorgulama sayısı, 2012 yılı sonu itibariyle 246 milyona ulaştı. 2004 yılından itibaren üretmeye başladığımız bireysel kredi notunda 10 milyondan başlamışken, 2012 yılının sonunda 200 milyonu aşmış durumdayız'' dedi.

2012 yılının KKB için değişim ve dönüşümlerin yılı olduğunu ifade eden Akdeniz, ''Yeni binamıza, data merkezimize sahip olduk. Ama en önemlisi bu zamana kadar sadece bankaların kredi risklerini yönetme konusunda katma değerli ürünler üreten KKB, 2012 yılında çek raporu ve risk raporunu üretmekle, reel sektöründe birbirleri üzerinde aldıkları riski yönetebilecekleri ürünler üretmeye başladı'' şeklinde konuştu.

Çek raporlarının keşidecinin çek ödeme performansını net olarak gösteren bir sistem olduğunu vurgulayan Akdeniz, ''Risk raporları ise kişinin bankacılık sistemindeki ödeme performansını gösteriyor'' dedi.

Akdeniz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Günümüzde ticari hayat son derece hızlı ilerliyor. Vadeli mal satışı ile karşı taraf riski alan kişi ve kurumlar için alacak riskinin etkin yönetimi büyük önem taşıyor. Özellikle KOBİ'ler birkaç çekinin ödenmemesi durumunda ciddi problem yaşayabiliyorlar. Bu bakımdan kişi ve firmaların kendilerine ve 3. şahıslara ait finansal sicil bilgilerini paylaşabilmeleri için hızlı ve güvenli sistemlere ihtiyaç duyuluyor. Bu ihtiyaçtan hareketle biz de Kredi Kayıt Bürosu olarak, bireylere ve tüzel kişilere ait bilgilerin hızlı bir şekilde paylaşılabilmesi amacı ile Çek Raporu ve Risk Raporu'nu elektronik ortama taşıyarak SMS ve KKB web sitesi olan www.kkb.com.tr üzerinden kullanıma sunduk. Raporların kullanımının artması ile birlikte ticari hayatta şeffaflığın artmasını ve taahhütlerini zamanında yerine getiren, finansal disiplinini sağlamış firmaların daha uzun vade ve daha düşük fiyat bularak rekabet güçlerinin artmasını bekliyoruz. Kişiler açısından da raporlar, kendi risklerinin yönetimi ve finansal kurumlar nezdinde izlenen kredibilite bilgilerinin gelişimi konusunda yol gösterici olacaktır.''
    

-Çek ve risk raporları artık SMS'le cepte-
 

E-Rapor Sistemi'nde internet üzerinden e-rapor alabilmek için www.kkb.com.tr web sitesinden üyelik şartı arandığını belirten Akdeniz, ''Üye olmak için gerçek ve tüzel kişiler, www.kkb.com.tr üzerinden bireysel ve kurumsal üyelik işlem adımlarında bulunan kısa bir bilgi girişi yapıyor. Üyeliğin aktif hale gelmesinin ardından kullanıcılar, şifreleri ile sisteme giriş yapabiliyor ve KKB internet şubesi üzerinden Çek ve Risk Raporları'na e-rapor olarak ulaşabiliyor. Raporlar, kişi ve kurumların kendi onayları doğrultusunda 3. kişiler tarafından da alınabiliyor'' dedi.

Üyelik işlemi sonrasında cep telefonu üzerinden Çek ve Risk Raporlarına bir SMS ile ulaşılabildiğini anlatan Akdeniz, şunları kaydetti:
''Üye, cep telefonunun mesaj bölümüne kendi Risk veya Çek Raporu için, 'Riskim veya Çekim' yazıp bir boşluk bıraktıktan sonra TC Kimlik No (TCKN) son dört hanesini yazarak; 3. şahıslara ait raporları sorgulamak istediğinde ise 'Risk veya Çek' yazıp bir boşluk bıraktıktan sonra 3. şahıs TCKN, yeniden bir boşluk bırakarak kendi TCKN'sinin son dört hanesini yazarak, operatör farkı gözetmeksizin 4552'den KKB'ye SMS göndererek süreci başlatıyor. Kişinin kendi Çek ve Risk Raporu cep telefonuna hemen, 3. şahsa ait Çek ve Risk Raporu ise, ilgili kişinin onayı alındıktan sonra SMS ile gönderiliyor.''

Güvenliğin en önemli unsur olduğuna dikkati çeken Akdeniz,''E-Rapor Sistemi'nde, dikkatle üzerinde durduğumuz konuların başında güvenlik geliyor. Sistemimizi, tüm bilgilerin mutlaka hesap sahibinin bilgisi ve onayı doğrultusunda paylaşılması üzerine şekillendirdik. Önümüzdeki dönemlerde üyelik işlemleri altından riski önleyici farklı hizmetlerin de sunumunu gerçekleştirmeyi hedefliyoruz'' dedi.
    
-Çek raporlarına 5 saniye gibi kısa bir sürede ulaşmak mümkün''-

    
KKB'nin, ocak ayı başında kullanıma sunduğu E-Rapor Sistemi ile ticaret hayatında yeni bir dönemin başladığına dikkati çeken Akdeniz, ''Bugüne kadar banka şubeleri, internet bankacılığı ve ATM'lerden alınabilen Çek ve Risk Raporları, artık E-Rapor Sistemi ile elektronik ortama taşınıyor. www.kkb.com.tr web sitesi üzerinden bir kerelik üyelik gerçekleştirilmesinin ardından, internetten ya da cep telefonundan bir SMS ile erişim sağlanan Çek ve Risk Raporları'na, 5 saniye gibi kısa bir sürede ulaşmak mümkün hale geliyor'' dedi.
Akdeniz, KKB'nin, Türkiye Odalar Borsalar Birliği, TC Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, bankalar ve GSM operatörlerinin ortak çalışması ile hayata geçirdiği E-Rapor Sistemi ile finansal sicili sorgulamanın daha kolay, hızlı ve güvenli hale geleceğini söyledi.
    

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Jindal Shadeed Iron and Steel (JSIS) üç yeni tesisi faaliyete geçiriyor

8 Mayıs 2024 Çarşamba

İsrail’den Türkiye’ye dört maddelik yaptırım kararı

6 Mayıs 2024 Pazartesi

Kırgız-Özbek otomobil fabrikasının açılması planlanıyor

3 Mayıs 2024 Cuma

Türkiye, İsrail ile olan ticaretini tamamen durdurdu

3 Mayıs 2024 Cuma

İran ile İsrail arasındaki gerilimin küresel çelik piyasasına etkisi

30 Nisan 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun