Dünyanın en zorlu ve benzersiz bina projelerinden biri olan Dubai’nin Gelecek Müzesi gerçek bir mimari deneydir.
Dubai’nin yeni Gelecek Müzesi'nin benzersizliği, çelik üst yapısı ve cephesi ile olağanüstü olanı mümkün kılmıştır.
Arap hat sanatında yer alan eliptik 'torus(halka şeklinde kabartma)' tasarımı, müzenin 2015 yılında tasarım yarışmasını kazanan Killa Design'dan mimar Shaun Killa tarafından tasarlandı. Killa, zorlu binalara yabancı değil; Atkins Dubai'de dünyanın en uzun otellerinden biri olan Burj Al Arab üzerinde de çalıştı. Altı yıllık mimari tecrübesiyle Dubai'nin ikonik potansiyele sahip başka bir projesi olan 77 katlı ikiz Adres Jumeirah Kapısı'ndan da sorumlu.
2021'de tamamlandığında, 78 metre uzunluğundaki Gelecek Müzesi, yenilik ve teknoloji için bir vitrin olacak, bu yüzden fütüristik şekli uygun. Bina için ilk ilham, “müşterinin geleceğe yönelik vizyonunu temsil eden bir form yaratmaktı”, diyor Killa.
Bu arada binanın merkezindeki boşluk, henüz bilinmeyen her şeyi, geleceği temsil ediyor.
Torus tasarımı 2.400 çapraz kesişen çelik kirişten yapılmıştır
Mimarlar müzeyi üç ana bölümde tasarladılar: yeşil höyük (peyzajlı üç katlı bir podyum olarak ikiye katlanıyor), üstteki bina ve içindeki boşluk. İçeride; altı sütunsuz sergi katı ve podyumun üstünde bir kat yönetim ve oditoryum, perakende satış, otopark ve hizmetler ile birlikte bir yiyecek ve içecek güvertesi yer alacak.
İngiltere firması BuroHappold Engineering, Killa’nın iddialı vizyonunu hayata geçirmek için getirildi. Tasarımın sanatsal ve mecazi konseptlerini paslanmaz çelik kaplı 30.000 m²'lik bir binaya dönüştürmek kolay bir iş olmayacaktı.
BuroHappold, mümkün olduğunca karmaşık eğrilerini kaldırmak için binanın teorik şeklini ince ayarlayarak başladı ve bu da inşaatını daha basit hale getirecekti.
Ardından çelik çerçeve ve hafif cephe tasarlandı. Çerçeve, çapraz olarak kesişen 2.400 çelik kirişten oluşan bir ‘diagrid’dir. Diagrid, binaların ve çatıların yapımında kullanılan çapraz olarak kesişen metal, beton veya ahşap kirişlerin bir çerçevesidir. Projede baş danışman olarak BuroHappold, BIM'nin yanı sıra büyük ölçüde parametrik tasarıma da güveniyordu. Diagrid için olası permütasyonlar sonsuz olduğundan, BuroHappold yapı için en uygun düzenlemeye ulaşmak için kendi büyüme algoritmasını yazdı.
Mühendisler tasarım aşamasında parametrik kodlama uyguladılar ve mimari formu tanımlamak için bilgisayar programlamayı kullandılar. Parametrik yönler, parametreler arasında dinamik bağlantıların oluşturulmasına izin vererek tasarımın gerçek zamanlı, sürekli değiştirilmesini sağladı. Bu özenli bir süreçti, ancak bu titiz bilgisayar modellemesinin bir sonucu olarak, tüm çelik borular tam olarak aynı çapta tasarlanabildi.
Bu tek biçimli çap, yapıyı önemli ölçüde daha hızlı ve basit hale getirdi. Diagrid'i destekleyen betonarme halka kiriş ve kule inşa edildikten sonra çelik işleri sadece 14 ayda tamamlandı.
Müzenin yüzeyinde Dubai hükümdarı Şeyh Muhammed Bin Rashid Al Maktoum'un paslanmaz çelik paneller halinde kesilmiş şiirleri var
Çelikte şiir
Bu çerçeve torus şeklini eşler ve kesintisiz gümüş cepheyi oluşturan 890 paslanmaz çelik kaplı cam elyaf takviyeli plastik (GFRP) panelleri destekler.
Birbirine kenetlenen binlerce çelik üçgen 3D yazıcılar tarafından üretildi. Bu panellerden, aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri'nin devlet başkanı yardımcısı ve Dubai'nin hükümdarı Şeyh Muhammed Bin Rashid Al Maktoum tarafından yazılan şiir cümleleri kesildi. El yazısı da müzenin pencereleri gibi hava karardıktan sonra 14 km LED aydınlatma ile aydınlatılır.
Şimdi, son aşamalarına giren 136 milyon dolarlık Geleceğin Müzesi, Killa Design'ın ofislerinin bulunduğu yol olan Şeyh Zayed Yolu yakınlarındaki Emirates Towers bölgesinde yer almaktadır.
Açılışı, Ekim 2021'de Dubai’nin Dünya Fuarı'na ev sahipliği yapmasıyla aynı zamana denk gelecek. Müzenin kurucuları yılda 1 milyondan fazla ziyaretçi çekmeyi umuyor ve bunların yarısı BAE dışından bekleniyor.
BuroHappold'a göre, “Geleceğin Müzesi geleneksel gökdelen formuna radikal bir alternatifi temsil ediyor.” Karmaşıklığı ve olağandışı şekli nedeniyle, çelik çerçeve - beton veya çelik kabuktan ziyade - en iyi çözüm olarak görülüyordu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı