9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
4,51 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Gateway Arch hakkında bilmediğiniz 8 gerçek

1965'te tamamlanan Eero Saarinen tarafından tasarlanan anıt, göründüğünden daha fazlasını içeriyor.

Gateway Arch hakkında bilmediğiniz 8 gerçek

630 fit yüksekliğindeki bir anıt olan St. Louis’in yükselen Gateway Arch'ı Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en yüksek anıt ve dünyanın en yüksek kemeridir. Amerikalı-Finli mimar Eero Saarinen tarafından tasarlanan kemer, bir mühendislik başarısıydı - aslında pek çok kişi ayakta kalacağını düşünmüyordu. Ancak, onu inşa eden mimarlar, mühendisler ve işçilerin bir kanıtı olarak, Gateway Arch uzun zamandır ayakta kalarak zamanın testinden geçti. Resmi olarak 1965'te açıldı (ne yazık ki Saarinen'in ölümünden dört yıl sonra) ve o zamandan beri milyonlarca ziyaretçi çekti.

İkonik bir dönüm noktası olsa da, Gateway Arch hakkında bilinmeyen bazı gerçekler vardır. Burada sizin için sekiz tanesini derledik.

1. Kemeri ve çevresindeki parkı inşa etmek için St. Louis'in kırk bloğu yıkıldı.

St. Louis şehir mühendisi W. C. Bernard'ın "zorunlu bir gecekondu temizleme programı" dediği programda, kemer için alan yaratmak amacıyla 290 işyerinin bulunduğu düzinelerce depo ve dökme demir bina yerle bir edildi. Bu tartışmalı bir hareketti - özellikle de projeye şehir fonlarının tahsis edilmesine yönelik oylamanın hileli olduğu keşfedildiği için.

2. Kemerin iki ayağı ayrı ayrı inşa edilmişti ve eğer ölçüleri bir inçin 1 / 64'ü kadar küçük olsaydı, tepede birleşemezlerdi.

Kemerin paslanmaz çelik parçaları Pennsylvania'dan trenle gönderildi ve sahada monte edilmeleri gerekiyordu. Kaynakçılar, ölçümlerinin hassas olmasını sağlamak için olağanüstü dikkatli çalışmak zorundaydı - izin verilen hata payı yarım milimetreden azdı. İnşaat işçileri ürünlerinden emin olsalar da, birçok kişi kemerin üst kısmındaki son parça bacaklara bağlanmak için yerleştirildiğinde kemerin başarısız olacağını tahmin ediyordu. Tabii ki olmadı.

3. Projenin sigorta şirketi, inşaat sırasında 13 işçinin öleceğini öngördü.

İnsanların havada yüzlerce metre güvenlik ağları olmadan çalıştığı zorlu bir inşaat süreciyle, sigortacıların ölümlerin olmasını beklemesi çok da şaşırtmıcı değil. Ama bir şekilde inşaat sırasında kimse ölmedi. Gateway Arch ile ilişkili tek ölüm, 1980'de bir uçaktan kemerin tepesine paraşütle atlayan ve oradan da yere atlamaya çalışan Kenneth Swyers'ın ölümüydü. Yardımcı paraşütü açılmadı ve düşerek öldü.

4. Anıtın tasarım yarışmasını Eliel veya Eero Saarinen'in kazanıp kazanmadığı konusunda kafa karışıklığı vardı.

Yarışmaya hem baba hem de oğul katıldı ve kazanan olarak Eero seçilmesine rağmen, kafası karışan yetkililer yanlışlıkla Eliel'e kazandığını söyledi. Mimarlar ve aileleri, hatayı düzeltmek için bir telgraf geldiğinde kıdemli Saarinen'e kadeh kaldırmak için bir kutlaması yapıyordu.

5. Kemer uzun olduğu kadar geniş de.

Öyle görünmese de, kemer 630 fit uzunluğunda ve 630 fit genişliğindedir. Kemere her zaman doğrudan bakmadığınız için, genişliğinden çok daha uzun olduğu yanılsamasını yaşarsınız.

6. Benzersiz tramvay sistemi, resmi mühendislik eğitimi olmayan bir adam tarafından icat edildi.

Kemerin kavisli şekli nedeniyle, normal bir asansör ziyaretçileri tepeden aşağıya getiremezdi. Saarinen'in firması sorunu çözmek için Illinois Moline'deki Montgomery Elevator Company'yi aradı. Ailesi asansör işinde olan ve üniversite terk olan Dick Bowser, Saarinen'in firmasında çalışan bir arkadaşını ziyaret etti ve bu arkadaşı onun mimarla olan bağlantısını sağladı. Bowser'dan sistemi sadece iki hafta içinde tasarlaması istendi. Onun çözümü, kısmen asansör ve kısmen dönme dolap olan bir tramvaydı - bugün ziyaretçileri kemerin tepesine çıkaran sistem budur.

7. Başkan Eisenhower hariç başkanların zirveye çıkmasına izin verilmiyor.

Gizli Servis, güvenlik kaygıları nedeniyle tüm başkanların Gateway Arch’a çıkmasını yasakladı - sonuçta burası çok dar, kapalı bir alandır. Tek istisna, 1954'te kemerin inşası emrini imzalayan Dwight D.Eisenhower'dı.

8. Kemerin mevcut renovasyonu, onu inşa etmenin orijinal maliyetinin iki katından daha pahalı.

Kemer 1960'ların başında inşa edildiğinde, inşa edilmesi 13 milyon dolara veya enflasyona göre ayarlandığında bugün 100 milyon dolara mal oldu. Kemer şu anda parkın yenilenmesi, müzenin genişletilmesi, bir kafenin eklenmesi ve su baskınını önlemek için nehir kıyısının yükseltilmesini içeren 380 milyon dolarlık bir tadilattan geçiyor. Beş yıllık proje Temmuz ayında tamamlanacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Konut fiyatları şubatta arttı

24 Nisan 2024 Çarşamba

İzmir'de konut satışları %2,7 arttı

14 Mart 2024 Perşembe

Konut satışları 2023'te 17,5 azaldı

19 Ocak 2024 Cuma

İş yerlerine yapılacak kira artış oranı belli oldu

4 Aralık 2023 Pazartesi

Türkiye’de ekim ayında konut satışları azaldı

16 Kasım 2023 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun