İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen’in moderatörlüğünde online olarak gerçekleşen ‘Başkana Sor’ programında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
“2020’den ayrılıyor olmamız nedeniyle çok keyifliyim” diyerek sözlerine başlayan Başkan Soyer, “2020 gerçekten bizim için çok ağır geçti. Çok büyük bir orman yangı yaşadık. Hemen arkasından bir kampanya başlattık. Arkasından pandemi patladı. İzmir depremi hatta tsunamiyi bile gördü. Arkasından pandeminin ikinci tırmanışı… Zaman zaman günlük kayıp oranlarımız çok yüksek rakamlara çıktı. 117 canımızı depremde kaybettik. Hastanelerde doluluk oranlarının yüksekliği… Nereden baksanız iç karartıcı her şey vardı. İçimizi aydınlatan bir şey de vardı: O da İzmir, birbirine sahip çıktı. Aklımdan çıkmayacak fotoğraf kareleri ve anılar var. Destek veriyorsunuz, ‘Yan çadırdakinin ihtiyacı var’ diyerek almıyor. Başlattığımız kampanya 42 milyonu geçti. Halkın bakkalında 250 bin erzak paketi dağıtıldı. Evet, çok iç karartıcı bir seneydi ama içimizi aydınlatan olağanüstü ve destansı bir dayanışma yaşandı. İzmir’e İzmir sahip çıktı, bütün Türkiye sahip çıktı. Zorluklar atlatmak için dayanışmanın önemini gördük. Bu krizlerle başa çıkmanın yolu dayanışmadan geçiyormuş. Kentler arasında akıllı şehir ağları var ama hepsinden daha önemlisinin kentte yaşayan insanların güven duygusu içinde olduğunu gördük” diye konuştu.
ÖRNEKKÖY’DE DÖNÜŞÜM İÇİN İMZALAR ATILDI
Kentsel dönüşümle ilgili yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler veren Başkan Soyer, şu ifadeleri kullandı:
“Ege Mahallesi’nde uzun yıllardır bekleyen dönüşümü başlattık. Bir belediye şirketini ihaleye sokarak diğerlerini tetiklemiş olduk. Eğer kimse ilgilenmeseydi, daha önce ertelenmişti, biz İZBETON olarak ihaleye girip alacaktık. Ama buna gerek kalmadı. Bin konutluk dönüşüm başladı. Kentin göbeğinde ve yoksulluğun yaşandığı bir mahalle. Bu sadece vatandaşlarımız için değil kentimiz için önemli hale geliyor. Örnekköy’de de yer tespiti yaptık ve çalışmalar başladı. Örnekköy üçüncü ve dördüncü etaplarıyla bin konut ve 50 işyeri ile ilgili sözleşmeyi yaptık. Bunun devamı gelecek. Çok açık söyleyeyim kentsel dönüşümü en öncelikli meselemiz görmeye devam ediyor ve bununla ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz…. Envanter çalışması yapmaya karar verdik ve İzmir’deki tüm yapıları inceleyeceğimizi söyledik. Birçok binalarda yıkım kararı olabilir ve yerine yenilerini yapmak gerekebilir. Bu konuyla ilgili Dünya Bankasıyla görüşüyoruz. Eğer arzu ettiğimiz kaynağı temin edebilirsek vatandaşımızı o kaynakla buluşturup kendi kentsel dönüşümünü yapmalarının önünü açacağız. İzmir’de dönüşüm için bankadan olumlu dönüşü bekliyoruz. Böylece benden önce de başlayan projelere hızla devam edeceğiz. Depremle birlikte başlayan zafiyete de olumlu bir etki yapmış olacağız.”
‘2021 BÜTÇESİNİN %43'Ü YATIRIMLARA AYRILDI’
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iki aydır bina sorunu yaşadığını, pandemi nedeniyle de birçok çalışanın evden çalıştığını belirten Başkan Soyer, buna rağmen yatırımlara ağırlık verdiklerinin altını çizdi. 2021 yılı bütçesinde yüzde 43’lük oranda bir payı yatırımlar için ayırdıklarını belirten Soyer, “Hükümetin de yatırım oranlarına bakılırsak yüzde 43’ün ne kadar önemli olduğunu göreceksiniz. 2021 yılını çok güçlü bir yatırım yılı olarak görüyoruz. Narlıdere Metrosu’nda 10 bin metrenin üzerinde tünel açtık. Bakın yukarıda pandemi oluyor ama aşağıda çalışmalar devam ediyor. Hiçbir aksama olmaksızın vaat edilen tarihe doğru dörtnala gidiyoruz. Niyetimiz 2021 Temmuzun bütün tüneli bitirmek ve öngörülen tarihte metroyu açmak. Buca metrosuyla ilgili 1 milyar 70 milyon liralık dev bir bütçeye sahip. İzmir tarihinin en büyük yatırımı olacak. Ocak ayında bunun da uluslararası ihalesine çıkacağız. Metro ve tramvaylarla birlikte toplu ulaşım daha da cazip hale gelecek. Bisiklet ulaşımını artırıyoruz. İki yeni feribot kazandırıyoruz. Bunların maliyeti KDV dahil 136 milyon lira. Çok büyük yatırımlar… Ulaşım İzmir’in en temel çalışma alanlarından biri olacak. Bir yandan motorlu araç trafiği azalacak ve yeni sistemler artacak. Bisikletten de asla vazgeçmeyeceğiz ve çok daha yoğun bir bisiklet kenti olacağız. Körfezle ilgili hiçbir sapma yok. TMSF ile ilgili görüşmelerimiz olumlu gidiyor. Sonlanmadı ama ocak ayı içinde kamuoyu ile paylaşacak. Görüşmeler yaptık, üzerinde çok çalıştık. İzmir için hayırlı sonuçlar olacak, inanıyorum” diye konuştu.
BELEDİYE BİNASI YIKILACAK MI, GÜÇLENDİRİLECEK Mİ?
İzmir Büyükşehir Belediye binasının akıbetine yönelik açıklamalarda da bulunan Başkan Tunç Soyer, “Deprem öncesinde belediye sarayında yapılan birçok toplantıda bana ‘Ne zaman yeni bir bina yapacaksınız?’ denmişti. Doğrusu, hepimiz aslında içimizde bir kaygı ile çalışırdık. Çünkü güçsüzlüğü ile ilgili bir algı vardı. Dört ayrı yapı olarak yapılan bir inşaatta özellikle ön cephede duvar kaplamalarının döküldüğünü, demirlerin erozyona uğradığını gördük. Biz ertesi haftadaki ilk meclis toplantımızda bunu gündeme getirdiğimizde alkışlarla tüm meclis üyeleri bu binanın yıkılması kararına olumlu alkışladı. Bu konuyla ilgili, ‘Meydana kimlik kazandıran bir bina’ denildi. Açıkçası bunu anlayamadım. Ancak yine de güçlendirme yapılsaydı bu binanın maliyeti ne olacaktı, ikincisi yeni bir bina yapmanın maliyeti ne olacak araştırması yapacağız. İki maliyeti karşılaştıracağız. Yeni bina için de araştırmalarımız devam ediyor. Gerçekten belediye binamızın kentimiz ve meydanla ilgili ne kadar bir kimlik kazandırdığı meselesini tartışmalı görüyorum. O meydana kimlik kazandıran Valiliktir, Saat Kulesidir, camidir. Talepler doğrultusunda yeniden değerlendireceğiz ve tekrar gündeme getireceğiz” diye konuştu.
ELEKTRİKLİ ARAÇLAR ALDIK
Son günlerde üzerinde durdukları çalışmalar hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Soyer, “40 elektrikli araçla filomuzu zenginleştiriyoruz. Bu kriz dönemleri bize gösteriyor ki küresel ısınma, kuraklık… Hepsi doğaya tahribat vermemiz sonucunda oldu. Doğa ile uyumlu olmalıyız. Elektrikli araçlar almanın, egzozundan ses çıkmayan araçların ötesinde İzmir’in doğasını koruyan bir etkisi var. 40 yeni aracın törenini yaptık. Biz teşvik etmeye devam edeceğiz. Özel alanlar, şarj istasyonları tasarlıyoruz. Elektrikli araç kullananlar bilecek ki İzmir Büyükşehir Belediyesi onun bu aracı kullanmasını destekleyecek” ifadelerini kullandı.
ESNAFA YENİ YIL MÜJDESİ
“İZSU ile ilgili de bir müjdemiz var” diyerek sözlerini sürdüren Başkan Soyer, esnafa müjde de verdi. Esnafın pandemi döneminde ağır bir süreçten geçtiğini belirten Başkan Soyer, “Lokantalar, kafeteryalar… Bütün esnafımız mağduriyet içinde. Biz de bir ocaktan itibaren katı atık bertaraf bedelini ticari işletmesi olan esnafımızdan tahsil etmeyeceğiz. Diliyorum ki ilçe belediyelerimiz de benzer uygulamayı yaparlar. Bir de bütün esnaf arkadaşlarımız kullandıkları suyu yüzde 50 indirimle ödeyecekler. Esnaf ve Sanatkar Odaları Birlik Başkanı Zekeriya Mutlu Başkanımızın da takdiri ve katkılarıyla son haline getireceğiz” açıklamalarında bulundu.
İNCİRALTININ PLANLANMASIYLA İLGİLİ BAKANLIK BİZİM DE GÖRÜŞÜMÜZÜ ALDI
Başkan Soyer, İnciraltı'nın planlanma sürecine hız vereceklerini açıklamıştı. “İnciraltı ile ilgili bakanlıkla ilçe belediye başkanımız bir araya gelmiş ve çalışma yapmışlar, öncesinde bakanlık bizden de görüş istedi gönderdik” diyen Soyer, “Önümüzdeki ay içerisinde bakanlıktan bir dönüş alacağız. Onların hazırladığı taslakla bizim öngördüğümüz taslak arasında bazı farklılıklar olduğuna dair bilgiler aldık, nihai halini görmüş değiliz. Bizim tespitlerimiz sağlık turizmi ağırlıklı olarak tarımı koruyarak bölgenin doğal yapısına sahip çıkarak çok fazla yapılaşmaya açmadan çözüme kavuşturacak taslak idi. Bizim de görüşlerimizi dikkate alarak planlama yaptıklarını biliyoruz” dedi.
‘DOĞAYA UYGUN KENT TASARLAYACAĞIZ’
Tüm insanlığı ilgilendiren hava, su ve toprağa yönelik yapılacak çalışmalar ve yaşanan hakkında da değerlendirmelerde bulunan Başkan Soyer, “Bu kuraklık yaşadığımız son felaket olmayacak o belli. Daha birçok pandemi ve doğal afetle karşılaşacağız. Bunun bilinmez bir sırrı yok. Doğaya uygun bir kent tasarlarsanız bu felaketlerden de az etkilenirsiniz. Su kaynaklarını bugüne kadar hoyratça kullandık. Neden böyle söylüyorum, çok açık. Biz bu toprakların yerel hayvan ırklarına ve tohumuna sahip çıkmadık ve dışarıdan gelenleri kullandık. Böyle olunca da tarımda çok fazla su kullanmaya başladık. Ağırlıklı olarak tükettiğimiz su tarımda. Plansız ve yerli ırklara dayanmayan bir üretim yaptığımız için 1 litre büyükbaş sütü için 800 litre su tüketiyoruz. Biz bu tarım politikasını değiştirerek başlıyoruz. 103 sondaj kuyusu açıyoruz. Geneldeki su şebekelerini yenileyerek kayıp ve kaçak oranlarını ayarlıyoruz. 100 bin metreküp atık suyu tekrar tarımsal sulamada kullanmak için arıtma tesisi planladık. Halkapınar’daki tesisin kapasitesini artıyoruz. Böylece içme suyu kaynağı konusunda güçlü bir kaynak planlıyoruz. Nihayet deniz suyundan arıtmayı daha Çeşme’den başlayarak hayatımıza sokacağız. Bunlar İzmir’de suyun daha tasarruflu kullanılması için önerilerimiz. Hava olarak da… Biz sinek yakalamak değil bataklığı kurutmak istiyoruz. O nedenle fosil yakıtlardan arınacağız. Bugün haberini verdiğimiz 40 elektrikli araç da bunun için kullanacağız. Doğalgazı ve jeotermali çok daha yoğun kullanmalıyız. Hava kirliliğinde çok daha iyi hale geleceğiz” dedi.
‘HİLTON'DA SORUMLU ARANIYORSA…’
İzmir Büyükşehir Belediyesi 2019 yılı Sayıştay Denetim Raporu açıklandı. Raporda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Hilton Oteli’ne ilişkin verilen karardan yararlanamadığı ifadeleri dikkat çekmişti. Konuyla ilgili, “Hilton ile ilgili Sayıştay raporunda tespit var; bizim de vereceğimiz cevaplar var” yorumunda bulunan Soyer, “Zarar konusunda önce o sözleşmeyi yapan iradeyi ortaya çıkarmak lazım. Eğer Hilton’da bir sorumlu aranıyorsa buradan başlayarak tespit yapılmalı. Biz Hilton Oteli hissedarlarıyla mutabık kalarak uyumlu bir çalışma sürdürüyorum. Diliyorum ki bu çalışma sonrasında İzmir yine beş yıldızlı bir hotele kavuşarak bu anlamda hizmet etmeye devam edecek” dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı