10.391,89 TRY BIST 100 BIST 100
4,49 CNY CNY CNY
32,42 USD USD USD
34,88 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
43,16 TRY Faiz Faiz
82,43 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
29,03 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,49 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
106,69 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
379,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.413,88 TRY Altın(gr) Altın(gr)

“Bizler de Üzerimize Düşeni Yapmalıyız

Ege Bölgesi Sanayi Odası yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ABD Merkez Bankası (FED) nın faiz artırım kararını değerlendirdi...

“Bizler de Üzerimize Düşeni Yapmalıyız

Faiz artırımının uzun süredir beklendiğini kaydeden Yorgancılar, 2017 yılı için 3 faiz artırımı daha yapacağının sinyali verilmesinin Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin işini oldukça zorlaştırdığını söyledi.

Türkiye için FED faizlerindeki artıştan ziyade, 2008 krizinden bu yana piyasaya sürdüğü likiditeyi geri çekmeye başlamasının çok daha büyük sorun olacağını kaydeden Yorgancılar üreten kesim temsilcilerine tedbiri elden bırakmayın çağrısında bulunarak, “Sanayicimiz ve yerli girişimcilerimizin, kur risklerine karşı kullanabilecekleri enstrümanları yani hedge tekniklerini daha iyi bilmesi ve etkin olarak kullanması gerekiyor. Herşeyi devletten bekleyerek değil, bizler de üzerimize düşeni yaparak, döviz gelirlerimizle orantılı döviz cinsinden borçlanarak, kısa vadeli borçlarla uzun vadeli yatırımları finanse etmeyerek, rekabetçi üretim yaparak gerçekleştirebiliriz” dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ABD Merkez Bankası (FED) nın  faiz artırım kararını değerlendirdi. Yorgancılar yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Trump’ın seçilmesi ile birlikte başlayan kurlardaki yukarı yönlü çıkış, FED’in faiz artışı kararı ile devam ettiğini vurguladı. FED’in özellikle de 2017 yılı için 3 faiz artırımı daha yapacağının sinyalini vermesinin gelişmekte olan ülkelerin işini oldukça zorlayacağını ifade eden Yorgancılar, “Türkiye açısından da farklı bir şey söylemek mümkün olmamakla birlikte bu ilk adım zaten beklentiler doğrultusunda idi ve piyasalar tarafından satın alınmıştı. Önemli olan 3 faiz artışının gelip gelmeyeceği ve keskin artışların olup olmayacağıdır. Küresel gelişmeler ve içerde yaşanan başta terör ile ilgili sorunlarımızı halledemediğimiz sürece 2017’nin bizler açısından zor geçeceğini söylemek kahinlik olmayacaktır. Sonuç ne olursa olsun, bizler önümüze bakmak ve ülkemizin dinamiklerine güvenmek zorundayız. Bununla birlikte tedbiri de elden bırakmamalı, içerdeki sorunlarımızı çözme noktasında sonuç odaklı olmalıyız” dedi. 

Kaynak bulmak zorlaşacak

Türkiye için FED faizlerindeki artıştan ziyade, 2008 krizinden bu yana piyasaya sürdüğü likiditeyi geri çekmeye başlamasının çok daha büyük sorun olacağını kaydeden Yorgancılar şu görüşleri dile getirdi: 

“FED’in faiz artışının bizim gibi ülkelere yani dış kaynak bağımlısı ülkelere yansıması önem taşıyor. Çünkü, para artık vatanına yani ABD’ye yönelecek ve Türkiye’nin dış kaynak bulması zorlaşacaktır. Daha da önemlisi kaynak bulabilmek için daha yüksek faiz ödemek zorunda kalınacaktır. Türkiye ekonomisinin başka ülkelerin faizlerinden etkilenmeyecek noktaya gelmesi en büyük dileğimizdir. Bunun için de dış kaynak bağımlılığının azaltılması yani iç tasarrufların yükseltilmesi ve ihracatın ve rekabet gücünün artırılması gerekiyor. Bunun yolu da, güçlü bir sanayi sektörü yani yüksek katma değerli teknolojik ürünler üreten sanayi 4.0’ı gerçekleştirmiş bir ülke olmaktan geçiyor. Bu çerçevede sıcak para çıkışına yol açacak söylem ve eylemlerden kaçınılması bu süreçte önem taşıyor. Ne yazık ki, özel sektörün ödemek zorunda olduğu kısa vade içindeki borçları bu süreçteki en büyük endişemizdir. Bununla birlikte kurlardaki yukarı yönlü artışın devamı sadece artan borç açısından sıkıntı yaratmamaktadır. Dövize bağlı hammaddeden, kullanılan elektriğe kadar her şeyin fiyatı artacağı için özel sektörün katlanması gereken maliyet çok daha büyük meblağlara ulaşmaktadır ki asıl sorun da budur. O nedenledir ki, sanayicimiz ve yerli girişimcilerimizin, kur risklerine karşı kullanabilecekleri enstrümanları yani hedge tekniklerini daha iyi bilmesi ve etkin olarak kullanması gerekiyor. Herşeyi devletten bekleyerek değil, bizler de üzerimize düşeni yaparak, döviz gelirlerimizle orantılı döviz cinsinden borçlanarak, kısa vadeli borçlarla uzun vadeli yatırımları finanse etmeyerek, rekabetçi üretim yaparak gerçekleştirebiliriz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın
SteelRadar Insight - Sayı 1 (Haziran 2024)

En çok okunan haberler

AB'nin çelik ithalat kotaları uzatma planı, sektörde büyük açığa yol açabilir

11 Haziran 2024 Salı

İhracatın şampiyonları ödüllendirildi: Demir çelik sektöründen isimlerde var

10 Haziran 2024 Pazartesi

Esfehan Steel Company 2023 yılında çelik endüstrileri arasında en iyi ikinci ihracatçı oldu

7 Haziran 2024 Cuma

Paslanmaz çelik tartışmaları TBMM gündemine taşındı 

4 Haziran 2024 Salı

İran'da çelik fiyatlarında dalgalanmalar ve düşüşler yaşanıyor

4 Haziran 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun