9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
4,51 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Dünyanın En Büyüleyici Dört Havaalanı

Bu makalede ele alacağımız havaalanları, hizmet ettiği kültüre olan sadakatle birleşiyor. Hepsi ne kültürlerinin lezzetinden ne de modern havaalanlarının amaçladığı kompakt verimlilikten ödün vermiyorlar.

Dünyanın En Büyüleyici Dört Havaalanı

Bu makalede ele alacağımız havaalanları, hizmet ettiği kültüre olan sadakatle birleşiyor. Hepsi ne kültürlerinin lezzetinden ne de modern havaalanlarının amaçladığı kompakt verimlilikten ödün vermiyorlar.

1.Pekin Daxing Uluslararası Havaalanı

Pekin Daxing Uluslararası Havaalanı, şehrin ulaşım ağlarını genişletme ihtiyacını karşılamak ve böylece Tianjin ve Hebei eyaletlerinde ekonomik kalkınmayı ateşlemek için tasarlandı. Havaalanının tasarımı kompakt, verimli ve büyümeye uyarlanabilir. Geleneksel Çin mimarisinin ilkelerine bağlı kalan yapı, birbirine bağlılığı yansıtır; uzantıları ülkenin ulaşım ağının kalbi olduğu için etrafına uzanıyor ve bu uzantılar ülkenin sürekli büyüyen doğasına benziyor.

 

 

Pekin Daxing Havaalanı'nın tasarımının arkasında, geçmişle gelecek arasında bağlantı kurduğu için bir anlam ikilemi var. Bir bakıma, tüm uzantılarını birbirine bağlayan büyük bir avluya benzediği için geleneksel Çin mimarisinin ilkelerini yansıtıyor. Aynı zamanda, sadece bulunduğu şehrin değil, tüm ülkenin büyümesine ve canlılığına atıfta bulunuyor.

 

 

Güneşin görüntülerini yansıtan havalimanı, yolcuların iskelelerden merkez salona kadar gitmesi gereken mesafeyi en aza indiren radyal bir tarzda tasarlandı ve zamandan ve emekten tasarruf etti. Bu tasarım, aynı anda 5 bin yolcu alabileceği için havaalanının verimliliğini yansıtıyor. Terminalin merkezinden beş farklı iskelet uzanıyor. Terminal merkezinden ulaşılabilecek en uzak çıkışa 8 dakika içinde ulaşılabilir, bu da yolcuların zamanından tasarruf edilmesini sağlar. Aynı zamanda, uçak iskeleleri, yolcuların seyahatini eğlenceli bir hale getirmek için farklı hizmetler ve olanaklarla donatılmıştır.

 

 

Temiz enerji kaynaklarını kullanma konusundaki modern yaklaşım, havalimanının tamamen tedarik etmek için fotovoltaik güce dayandığı gerçeğinde açıkça görülmektedir. Aynı zamanda bir yağmur suyu toplama sistemi ve yılda 2,8 milyon metreküp suyu toplayan ve arıtan su yönetimi kullanıyor. Bu, alanı ve taşkınları ve yaz aylarında kuraklıkları korumak için kullanılır.

Pekin Havaalanı gerçekten de Çinlilerin modernist yaklaşımını kapsamaktadır; kendi gücünü ürettiği ve kendi suyunu sağladığı için bağımsızdır ve kendine bağımlıdır. Başka bir yerde takip edilmesi gereken fütüristik bir havaalanı modeli sunuyor.

 

 

2.Denver Uluslararası Havaalanı Güney Terminali

Denver Uluslararası Havaalanı zaten tüm dünyada tasarlanmış en cesur havaalanlarından biri olarak biliniyor. Heykeller, duvar resimleri ve havaalanının cesur tasarımının birleşimi, onu sadece Denver eyaleti için değil, genel olarak Colorado eyaletinde kültürel bir simgeye dönüştürdü. Bu nedenle, İspanyol mimar Santiago Calatrava ve Denver yetkililerinin “Denver Uluslararası Havalimanı'nın Güney Terminali” nin yeniden ele alınmasını kendi başlarına üstlenmeleri oldukça cesur.

 

 

Düşündükleri tasarımın Denver Uluslararası Havalimanı'nın Amerikan batısının kültürel simgesi olma statüsünü iltifat etmesi gerekiyor. Genişlemenin tasarlanması, havalimanının verimliliğini artırmayı ve batıdaki en önemli ulaşım merkezlerinden biri olarak birbirine bağlılığı andırmayı amaçlıyor.

 

 

DIA’nın Güney Açılımı, sanatsal ve verimliliği birleştiriyor. Verimli olan her şeyin donuk değil, oldukça ilgi çekici olması gerektiğini gösterir. Colorado'nun karlı dağlarıyla zarif bir şekilde harmanlanan muhteşem bir beyaz yapıdır.

 

 

 Tasarım sadece çevresi söz konusu olduğunda esnek olmakla kalmaz, aynı zamanda her yıl havalimanında % 35 daha fazla yolcu ağırlayacaktır.

 

 

3. Bakü Heydar Aliyev Uluslararası Havaalanı

İstanbul merkezli stüdyo Autoban, oldukça verimli ve modern olan bir havalimanı sunmayı başardı. Seçtikleri tasarım esnek ve misafirperverdir, bu da onu ülke kültürünün karakteristiği haline getirir.

 

 

 

Geniş ana salon, insanların buluşabileceği, etkileşime girebileceği ve rahat edebileceği kafe ve restoranlar gibi çeşitli olanaklara ev sahipliği yapan daha küçük salonlara bölünmüştür.

 

 

Haydar Aliyev'in tasarımını öngörürken, Autoban kaygan ve üçgen tasarımı sunmak için bükülebilecek ve kullanılabilecek en esnek malzemeyi aradı. Bu onları en zor, ancak en esnek malzeme oldukları için proje için malzeme sağlamak üzere Dekton'un kullanımına yönlendirdi.

 

 

Autoban bu fütüristik tasarım ile ülkenin kültürünün sıcaklığı arasında birleşmeyi başardı. Nihai ürün, modern havaalanlarının çoğunun soğuk, mekanik doğasından uzak, sıcak ve davetkar bir atmosferdir.

 

 

4. Jewel Changi Havaalanı

Yolcular genellikle havaalanlarını basamak taşları ya da kişinin nihai varış yerine ulaşmak için geçtiği aşamalar olarak görürler. Bununla birlikte, Jewel Changi Havaalanı söz konusu olduğunda, havaalanı sadece ihtiyaç ile ziyaret eden yolcular için değil, aynı zamanda yerliler için de bir cazibe olduğunu kanıtladığı için hedef haline gelir.

 

 

Üç farklı terminal arasında bulunan ve yaya köprüleri aracılığıyla birbirine bağlanan Jewel Changi, sadece havaalanının kalbine değil, tüm ülkenin ruhuna benziyor.

 

 

Havaalanı, kent ve doğa arasındaki çarpışmayı gösterir; beş katlı bir alışveriş merkezinin yanı sıra 200'den fazla farklı bitki ve ağaç türüne ev sahipliği yapan Orman Vadisi'nden oluşmaktadır. Orman Vadisi ayrıca sadece dekoratif bir şelale olarak değil, aynı zamanda havaalanının içinde ve çevresinde kullanılmak üzere yağmur suyunu toplayan bir sistem olarak dünyanın en uzun kapalı şelalesine de ev sahipliği yapıyor.

 

 

Şelale ayrıca Forest Valley'de bulunan mikro ekosistem için bir soğutma sistemi olarak da çalışır. Bu, havaalanına kendi kendine yetme kalitesi kazandırır. Böyle büyük bir kapalı bahçe inşa ederken, tasarımcılar havaalanındaki tüm bitki yaşamı için güneş ışığına ihtiyaç duyduklarını akılda tuttu. Bu, yapay olmaktan oldukça uzak olan ve sıradan yolcunun yolculuğunu hayat değiştiren bir deneyime dönüştüren bir havaalanıyla sonuçlandı.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Kroman Çelik iptal ettiği projesi için yeniden başvurdu

25 Nisan 2024 Perşembe

Brezilya ithalat vergilerini artırıyor!

26 Nisan 2024 Cuma

Wu’an Xin Feng, Mısır’da sıcak rulo sac tesisi kurmayı planlıyor

27 Nisan 2024 Cumartesi

Almanya, Mart ayı çelik satışlarında gerileme yaşadı

26 Nisan 2024 Cuma

Kocaer Çelik’ten bedelsiz sermaye artırımı kararı!

26 Nisan 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun