SteelRadar tarafından düzenlenen Steel Summit 2025 kapsamındaki Asya Piyasaları Paneli’nde, Çin ve Hindistan’ın çelik sektörüne yön veren politikaları ve küresel piyasalara etkileri derinlemesine ele alındı. Oturumda, ekonomik teşvikler, karbon düzenlemeleri, yeşil dönüşüm çalışmaları ve küresel rekabet dinamikleri mercek altına alındı. Moderatörlüğünü CIEC Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Ocakçı’nın üstlendiği panelde, Çin, Hindistan, Pakistan ve Orta Doğu’dan önemli sektör temsilcileri konuşmacı olarak yer aldı.
“Hindistan bölgesel pazarlarda güç kazanıyor ancak rekabet zorlaşıyor”
Hindistan’ın yılın başında Güneydoğu Asya, Orta Doğu ve Avrupa’ya HRC (sıcak haddelenmiş yassı çelik) ihracatında başarılı bir dönem geçirdiğini belirterek sözlerine başlayan Hindistan merkezli C&D Steel Genel Müdürü Abhijit Chowdhury, Japon üreticilerin agresif fiyat politikaları nedeniyle rekabetin zorlaştığını vurgulayarak artık aynı şartlarda rekabet etmemiz çok güç” dedi.
“Çin hurda çeliğe yönelecek, küresel arz dengesi değişebilir”
Uluslararası Ticaretin Teşviki için Çin Metalurji Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Su Buxin, Çin’in CBAM’a (Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması) karşılık olarak yeşil üretim modeline geçiş yaptığını aktardı. Çin’in uzun proses üretimden kısa prosese geçişi teşvik ettiğini söyleyen Buxin, bu nedenle önümüzdeki yıllarda hurda çelik talebinin artacağını ve bu durumun küresel hurda piyasasını etkileyeceğini ifade etti. Ayrıca Çin’in uluslararası üretim iş birliklerine açık olduğunu belirterek, “Darboğazlara rağmen çelik sektörünün geleceği umut vadediyor” dedi.
“Tarifeler ulusal çelik sektörünü değil, halkı cezalandırıyor”
Galex Steel International Genel Müdürü Görkem Bolaca, ABD’nin yıllar boyunca uyguladığı gümrük tarifelerinin ekonomik etkilerini değerlendirdi. Bolaca, “Amerika bugün dünyanın en pahalı çeliğini kullanıyor. Bu yalnızca sanayiciyi değil, tüm halkı cezalandıran bir sonuç doğuruyor. Ticaret politikalarının yalnızca sektörü değil, toplumun tamamını kapsayan bir yaklaşımla ele alınması gerekiyor," dedi.
“Pakistan hurda tedarikine bağımlı, geri dönüşüm yatırımı şart”
Pakistan merkezli Khatib Sons International Kurucu Ortağı Munif ur Rehman Khatib, ülkelerinin üretiminin büyük ölçüde ithalata dayalı olduğunu belirtti. “Pakistan’ın hurda çelik ihtiyacının %80’i dışa bağımlı. Kendi geri dönüşüm altyapımız henüz yok. Herkes yeşil çeliğe yöneliyor ama kimse hurda tedarik zincirini nasıl kuracağını planlamıyor,” dedi. Khatib, uzun vadeli sürdürülebilir yeşil üretim hedefi doğrultusunda geri dönüşüm tesisi yatırımlarına ihtiyaç duyduklarını vurguladı.
Panel, Asya’nın çelik devlerinin küresel dengelerde oynadığı rolü ve 2025 sonrası dönemde sektörün karşılaşabileceği yeni fırsat ve riskleri gözler önüne serdi. Çin’in hurda talebindeki artış beklentisi, Hindistan’ın bölgesel ihracatı ve ABD’nin korumacı politikalarının etkileri, sektörün önümüzdeki dönemdeki şekillenmesinde belirleyici olacak başlıklar arasında öne çıktı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı