Otis Türkiye Genel Müdürü Özgür Aren, yeni düzenlemelerin asansör sektörüne neler getireceğini ve İzmir’de meydana gelen depremlerde zarar gören asansörler hakkındaki görüşlerini www.insaatnoktasi.com takipçileri için anlattı…
- Asansörlere yeni düzenleme geliyor. (Asansör yaptırıcısı veya bina sorumlusu tarafından yapının özelliğine, kullanım amacına ve şartlarına uygun olacak şekilde yetkili mühendise trafik hesabı düzenlettirilecek) Yeni düzenleme sektörünüzü nasıl etkileyecek?
Düşey sirkülasyon sistemleri, emniyet ve binalardaki doğru trafiğin sağlanması konusundaki en kritik sistemlerdir. 01 Eylül 2017’den itibaren hayatımızda yer alacak EN81-20/50 regülasyonu, hem sistem üreticisinin hem de bina sahiplerinin uygulamalarındaki emniyet parametrelerini arttırıyor. Sektörü kuran ve 165 yıldır lideri olan Otis için bu durum oldukça memnuniyet verici.
Bir başka kritik konu, binanın kullanım ihtiyacına göre trafik hesap ve analizlerinin yapılması ise yine bizim müşterilerimize verdiğimiz, bir danışman gibi doğru asansör sayısı/kapasitesi/hızını seçmelerini sağladığımız bir hizmetin zorunlu hale gelmesi anlamına geliyor.
Bilgi ve teknoloji çağında, artık asansör sistemlerinin en gelişmiş algoritmalarla donanmış trafik simülasyonları ile tercih edilmesini Otis olarak her zaman destekliyoruz.
Bu arada Otis Türkiye olarak, sektörün en büyük sıkıntısının denetim olduğunu her platformda dile getiriyoruz. Sektörde faaliyet gösteren çok sayıda firma olduğu için ‘denetim’, ciddiyetle ele alınması gereken bir konu. Çünkü uygun ve doğru bir şekilde yapıldığında ve kullanıldığında asansör dünyanın en güvenli ulaşım aracıdır.
Özetle kullanıcılara şu mesajı vermek istiyoruz; “Markayı doğru seçerseniz, denetimler de firma ile birlikte gelir.” Önemli olan devletin denetiminin dışında, firmaların da kendi otokontrolünü sağlamasıdır. Biz Otis Türkiye olarak, otokontrole inanıyoruz ve tüm denetimleri kendimiz de yapıyoruz.
- İzmir’de geçtiğimiz günlerde meydana gelen deprem sonrası bazı binalarda asansörlerin yerlerinden kaydığı, arızalar oluştuğu yönünde duyumlar aldık. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Deprem yönetmeliğine göre yapılmış bir binanın içerisindeki tüm sistemler de güvenlik altındadır. Asansörlerde de olması gereken, depremin gerçekleştiği anda binadaki deprem sensöründen bilgi almasıdır. Sonrasında asansör çalışıyor ise en yakın katta durması, zaten çalışmıyorsa kapılarını açarak beklemesi sağlanır. Eğer binada bir yangın asansörü var ise, bu asansör yangın modunda çalışmaya devam eder.
Ülkelerin deprem hassasiyetine göre bu operasyon daha da farklılık gösterebilir, örneğin Japonya’da işlemesi gibi. Hayatımıza son dönemde giren bir başka regülasyon ise EN81-77 Deprem Regülasyonudur. Bu asansörlerin hareketli parçalarının deprem esnasında binadan ayrılmasını ve olası zararlar vermelerini engellemek için dizayn edilmiştir.
NİHAL ÖZKEN
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı